COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Защо си затваряме очите за Калиакра?

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
16:15, 08.08.2017
Чете се за: 01:12 мин.
Истории
Защо си затваряме очите за Калиакра?

Боли, много боли, когато виждаш, че или от невежество, или по сценарий се противопоставят хора, съдби, дори политики. Казусът "Калиакра" не е нов, той беше угодно забравен стар случай, на който дойде времето сам да проговори за себе си .

Всъщност още през 2006 година специалисти по биологично разнообразие алармираха, че се дават неправомерно разрешителни за реализация на инвестиционни проекти. Десет години по-късно наказанието от Европейския съд вече е факт.

Причината – голф игрище, ветропарковете, изградени върху уникалната степ и други малки обекти. И отговорни за тази ситуация има. Това са тогавашните министър на околната среда и водите, чиновници от РИОСВ, експерти, изготвящи ОВОС на съответните обекти. Но за тях поне за сега не се говори. Поне в публичното пространство стана ясно, че единствените виновни са тези, дето са ни докарали „НАТУРА 2000” в България - природозащитниците.

Всъщност истината е доста по-различна. Още в предприсъединителните преговори страната ни е поела ангажимент да опази ценните видове и местообитания в природата. А България е изключително богата на ендемични видове растения, животни и ландшафт. Сега териториите по „НАТУРА 2000” у нас са близо 35%, уникална, съхранена за сега природа, от която в другите страни в Европа печелят. Но там изглежда и съзнанието на населението е друго. Не се сторят бетонни мастодонти, а се развива местният малък бизнес - къщи за гости, занаяти, натурална храна, гидове... Хората правят пари от това, което Бог им е дал. Защо не можем и ние?

Толкова ли хората не осъзнават какво богатство има България, включително и държавниците?

Гневя се на некомпетентното изговаряне на проблема, включително и от журналистическата колегия. Гневи ме липсата на разяснителна кампания и диалог с местните хора. А те горките вярват на тези, които ги дезинформират „компетентно” или които им дават по някой друг лев, за да изразят гневната си гражданска позиция.

Жалка родна картинка. И заради всичко това ще плаща всеки работещ от джоба си. Санкция ще има заради алчността, непрофесионализма и безотговорността. Максимата „След нас и потоп” е за мижитурки, аз не искам да съм от тях.

И дано разумът надделее, не само за Калиакра. Защото бомбите, заложени със затваряне на очи, вече цъкат.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
СЗО: Все още не може да се говори за пандемия
СЗО: Все още не може да се говори за пандемия
Община Варна отчуждава имоти заради разширяване на бул. Васил Левски
Община Варна отчуждава имоти заради разширяване на бул. "Васил Левски"