НОВИНИ

Туристи вече могат да пътуват с електровелосипеди по поречието на Дунав

Туристи вече могат да пътуват с електрически велосипеди по поречието на Дунав в България и Румъния. 240 колелета са закупени по програмата "Интеррег" между двете държави. Идеята е на Агенцията за регионално развитие и търговско-промишлена палата във Видин, а към нея се присъединяват партньори и от други дунавски градове. Колелетата ще могат да се ползват от понеделник срещу наем от два лева за три часа, а днес първите туристи потеглиха с тях на двудневно пътешествие от Видин към Лом и Белоградчик.

bnt avatar logo
от Анжела Каменова
18:43, 11.03.2017
8092
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Стартът на обиколката беше край крепостта "Баба Вида" във Видин и в нея се включиха 80 велосипедисти. Те ще изминат 120 километра с електрически колелета.

Евтим Стефанов, директор на Агенция за регионално развитие и бизнес център - Видин: "Ще бъде едно истинско предизвикателство, както за тях, така и за нас като организатори, за да можем да проверим всъщност тези колела на какво са способни."

Велосипедистите няма да се състезават, а ще спират и разглеждат местата, които посещават.

- Два дена ще бъде колоездачният тур, ще минем през различни интересни места и всъщност не на последно място - спорта.

- Обичам по принцип да карам колело, а и разстоянието е голямо и предизвикателството е интересно.

Електровелосипедите ще могат да се ползват и от хора, които по-трудно се движат, а преди да потеглят, участниците в похода тестваха новите колелета.

- Той между другото не толкова тежък, колкото очаквах, че ще бъде заради батерията, но ще го ползваме само по баира, нали, ще ползваме електрическото улеснение.

От понеделник велосипедите ще могат да се наемат във Видин, а скоро след това и в още 15 града в страната, както и в Румъния.

Евтим Стефанов, директор на Агенция за регионално развитие и бизнес център - Видин: "С едно зареждане на батерията можете да стигнете до Калафат и да се върнете обратно във Видин на най-високата електрическа скорост, да пиете кафе или да се разходите."

С пълна батерия електровелосипедът може измине и повече от 50 километра. На такова разстояние ще са станциите за зареждане по поречието на Дунав.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илияна Йотова: Прави се опит за дискредитация на президента Радев за СЕТА
Илияна Йотова: Прави се опит за дискредитация на президента Радев за СЕТА
Арестуваха нарушител, проникнал на територията на Белия дом
Арестуваха нарушител, проникнал на територията на Белия дом