НОВИНИ

Туристическа разходка представя историята на София

Двудневна туристическа обиколка представя историята на София от ранната античност до 70-те години на миналият век. Инициативата има за цел да запознава жителите на града с интригуващите и малко известни факти около архитектурните забележителности и знаковите пространства в града.

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова
19:22, 26.11.2017
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Маршрутът на историческата разходка е разделен в два дни, защото е дълъг над 6 километра и представя историята на известните жилищни и административни сгради. Едно от тях е сградата на Софийската банка, тя е дело на трима архитекти, а на фасадата ѝ е изваян бог Меркурий.

Здравко Петров, урбанист, организатор: Това е една от емблематичните сгради с нейното ъглово разположение. Майсторски решено от архитектите Георги Фингов, Димо Ничев и Никола Юруков.

Според организаторите на обиколката, София е уникална и с:

Здравко Петров, урбанист, организатор: Единственият град в света, който има турски конак, преустроен в Царски дворец, срещу който дълго време е имало мавзолей на комунистически лидер. Т.е тази плетеница от архитектурни стилове и от истории се опитваме да преоткриваме.
;

Групата буди интерес и у случайно преминаващите пешеходци, а някои, дочули разказите на екскурзовода, също се присъединяват.

Явор Киряков, преподавател, организатор: Част от идеята ни е, всъщност всеки, който познава градът по-добре, живял е в някоя от сградите, за която споделяме и има лична история.

Организаторите споделят, че интересът към историческият маршрут се увеличава и по него, за да преоткрият София, минават участници от всички възрастови групи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се покачване на лихвите през следващите години
Очаква се покачване на лихвите през следващите години
Семейство от монтанско село произвежда 8 вида биосертифицирани оцети
Семейство от монтанско село произвежда 8 вида биосертифицирани оцети