НОВИНИ

​Туристическата маркировка в Западна Рила е в окаяно състояние

Туристическата маркировка в Западна Рила е в окаяно състояние. Затова сигнализира наш зрител, който ни изпрати снимки от туристическите маршрути към Рилските езера.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
09:00, 16.09.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Д-р Евтимия Средкова е активен планинар от 25 години. Рила е любимата ѝ планина, познава я добре и твърди, че в Източната и Централната част маркировката е обновена по Европейска програма. Наскоро обаче при разходка в Западна Рила вижда занемарените маркировки и ги снима с телефона си. Снимките, направени по маршрутите от Рилските езера към хижа "Иван Вазов", Мальовица и Рилския манастир показват изпопадали, ръждясали табели с изтрити надписи.

д-р Евтимия Средкова: Положението със зимната маркировка е трагично.Често няма никакви табели. Голяма част от металните стълбове са паднали, а останалата част до края на годината също ще липсват. Отговорност за това носи Национален парк "Рила". Това трябва да бъде съгласувано с БТС, както и с Министерството на туризма.

В планината туристите разчитат основно на маркировката, за да следят маршрутите. Липсата на такава е сериозна предпоставка за инциденти в планината - загубване и дори фатален край.

д-р Евтимия Средкова: В Рила все повече се увеличава броя на туристите, както наши, така и от чужбина. Идват млади семейства с малки деца. Затова е недопустимо състоянието на маркировката да застрашава здравето и живота на някой от туристите.

Рила е огромна планина с над 550 км туристически маршрути. Затова решаването на проблема с маркировката е от голямо значение. Един от начините за това е туристическият съюз и парковите дирекции да се разберат помежду си и да сложат ясни граници кой за кои части на планината отговаря.

От Българския туристически съюз признават проблема, но се оправдават с липсата на средства и лошата координация между институциите и дружествата, които отговарят за маркирането на туристическите маршрути.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възможно ли е да има срив на интернет на 11 октомври?
Възможно ли е да има срив на интернет на 11 октомври?
Спорът за авторските права в интернет
Спорът за авторските права в интернет