НОВИНИ

Туристическият бранш се опасява от слаб сезон по Черноморието

Въпреки слънчевите дни, топлото море и чистите плажове, все още по Южното Черноморие не се усеща наплив на туристи. Хората от туристическия бранш се опасяват, че летният сезон ще бъде много слаб. Освен спад на чуждестранните туристи, хотелиерите отчитат и спад на българи по морето.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
08:58, 01.07.2019
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Прогнозите за слаб туристопоток и тежък сезон се оправдават, казват от бранша. В началото на юли на юг от Бургас хотелите и къщите за гости са почти празни. Не се виждат и хора под скъпите чадъри и шезлонги. В големите курорти "Елените", "Свети Влас" и "Слънчев бряг" само част от хотелите са добре запълнени.

Снежана Тренчева, управител на хотел: Много гъвкава политика имат в ценообразуването и в момент, в който имаме лек спад, пускат промоционални цени, last minute резервации, така че добре сме от страна на заетост.

Заговори се и за отстъпки от около 30% през юли и август в хотелите. Според статистиката от януари до май в България са влезли малко над 2 450 000 чуждестранни туристи, каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Това е един много малък ръст от 0,4%. Предполагам, че тези мерки, които българските хотелиери са предприели, са в отговор на техните лични наблюдения в техните лични обекти с оглед месец юни, който наистина е ключов за летния сезон.

Председателката на Сдружение "Клуб на хотелиера" в Несебър Диана Колчева заяви, че от бранша са алармирали за предстоящия слаб сезон още от февруари месец, когато вече е било ясно, че се забавят ранните записвания и нещата не вървят добре и въпреки това министерството не е реагирало.

Междувременно масираната реклама от страни като Тунис, Мароко, Египет е насочила туристопотока от Европа в друга посока.

Диана Колчева, Сдружение "Клуб на хотелиера" - Несебър: Да намалят цените на шезлонги и чадъри, от една страна, от друга страна- масирана реклама, насочване към България, разговори от министъра на туризма с големите туроператори, да бъдат убеден в това, че нашият туристически продукт е много по-качествен от този в Египет, че нашата държава е изключително спокойна и агресивна реклама на всички онези пазари, на които ние имаме добри позиции.

Според Диана Колчева липсата на туристи в Слънчев бряг се отразява и на Южното Черноморие, където сезонът щял да бъде в рамките на 20 дни, а на север от Бургас не повече от 45 дни.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Най-важното, което правим и се надявам септември месец да успеем да го обявим, е работата, която привършваме по отношение на механизма, който разработваме за насърчаване на организирания туризъм в крилата на сезона.

Министър Ангелкова допълни, че механизмът трябва да започне работа още следващия сезон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След случаите на салмонела - кога ще отвори Детската млечна кухня в Русе
След случаите на салмонела - кога ще отвори Детската млечна кухня в Русе
Ниска избирателна активност на местния вот в Албания
Ниска избирателна активност на местния вот в Албания