Няма пряка опасност за българските туристи, блокирани на остров Самотраки. Генералното ни консулство в Солун е в постоянен контакт с гръцките власти, следи ситуацията и е готово да окаже съдействие при необходимост, увериха от Министерството на външните работи. От утре ще започне извозването на блокираните на острова туристи до континенталната част на Гърция.

Гръцкото министерство на корабоплаването е взело решение туристите да бъдат извозени от катамарана "Андрос Джет". Той е с капацитет за 600 пътници и 75 автомобила. Морският съд ще от утре, 14 август, по три курса на ден.

В момента на Самотраки има около 1500 туристи, предимно от Румъния, както и от България, Сърбия, Франция, Великобритания и Италия.

От външното ни министерство уверяват, че е осигурена е храна, питейна вода, медицинско обслужване и стоки от първа необходимост. Хотелиерите правят значителни намаления на нощувките, а общинските власти предоставят безплатни стаи за настаняване, включително в училищата. Областната управа финансира раздаването на безплатна храна за нуждаещите се.

64 пожара възникнаха в Гърция за едно денонощие

64 пожара възникнаха в Гърция за едно денонощие

Гърция вчера беше в плен на пожари, силни ветрове и дори земетресение. 64 пожара са възникнали за последното денонощие, но всички те са в горски район...