НОВИНИ

Туризмът в САЩ изгря на фона на слънчево затъмнение

Съединените щати стават свидетели на едно от най-редките събития в света. Милиони ще могат да проследят преминаването на луната пред Слънцето от бреговете на щата Орегон на Западния бряг, до плажовете на Южна Каролина. Събитието продължи общо около 2 часа, а тоталното слънчево затъмнение e 2 минути.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
20:30, 21.08.2017
Чете се за: 01:10 мин.
Още

Затъмнението предизвика невиждано посещение на националните паркове в Съединените щати. Американците се вълнуват изключително много и от седмици се готвят за слънчевото затъмнение.

Гориво в автомобила, къмпинг принадлежности и специални защитни слънчеви очила. Тoва беше основната част в подготовката на хилядите ентусиасти желаещи да видят пълното слънчево затъмнение. Те се отправиха към националните паркове и малките градчета откъдето най-добре ще се види как луната ще закрие Слънцето.

Градчета като Уиитланд в Уайоминг преливат от хора, а това се случва толкова рядко, колкото и пълно слънчево затъмнение. Подобни населени места не могат да поемат толкова много посетители, затова властите разчистиха обширни полета в околността за стотиците палатки на новодошлите. Кметът на Уиитланд, Ед Фабиан очаква градът да увеличи двойно населението си за няколко дни, което също е предизвикателство.

Ед Фабиан, кмет на Уиитън: Най-големите ни притеснения са свързани с ефекта от многото посетители върху инфраструктурата, канализацията, водоснабдяването и електрическата система.

Въпреки притесненията на управата всички ще бъдат доволни най-вече заради приходите, които ще дойдат от туристите. По време на подготовката за Слънчевото затъмнение любителят-астроном обиколи с колело всички щати, в което ще може да се наблюдава феномена, за да запознае децата с повече подробности около събитието. Гари Паркърсън сподели с какво космоса го е пленил.

Гари Паркърсън, любител-астроном: Вселената е единственото универсално нещо, което ни обединява и нищо не може да се сравни с нея. Тя е нещо по-голямо от нас, и когато се съсредоточим върху нея, можем да направим прекрасни неща.

Ентусиастът споделя, че през 1967 година е разбрал, че тази година ще има пълно Слънчево затъмнение и е взел решение да доживее, за да го види.

Американците ще могат да наблюдават подобно слънчево затъмнение след 7 години, а след това - чак през 2045 година. Любопитен факт е, че едно от първите регистрирани слънчеви затъмнения е било през 1776 година, именно тогава Съединените щати получават независимост от Великобритания.

Дали сега по време на управлението на президента Доналд Тръмп ще има също толкова значимо събитие? Предстои да разберем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четвъртокласници от Русе обучават пенсионери как да работят с компютър
Четвъртокласници от Русе обучават пенсионери как да работят с компютър
Югозападният университет иска повече места за специалността медицинска сестра
Югозападният университет иска повече места за специалността медицинска сестра