НОВИНИ

Турската операция в Африн - пресечна точка на интереси

Турската операция в Африн - пресечна точка на интересите на основните играчи в Сирия. Какъв е залогът там - вижте коментара на директора на мозъчния тръст Маршал в Анкара - пред Тоня Димитрова.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:10, 21.02.2018
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Опитът за проникване на подкрепяни от Иран милиции в Африн е бил тест за отговора на Турция и Русия, смята директорът на мозъчния тръст „Маршал“ в Анкара.

Йозгюр Юнлюхисарчъклъ, директор на „Джърман Маршал фонд“ в Анкара: От една страна Иран подкрепя Асад, но от друга иска да разшири присъствието си чрез лоялните си милиции. Москва също подкрепя Асад и приема добре всяка чужда подкрепа за неговия режим, но Русия също така е загрижена и заради нарастващото присъствие на Иран в Сирия. Желанието на Русия е да балансира присъствието на Иран заедно с Турция.

Първата фаза от операция „Маслинова клонка“ за обкръжаване на Африн е към своя край, предстои по-тежката втора фаза, която предвижда обсада и прочистване на града и неминуемо би включвала и турски жертви.

;
Йозгюр Юнлюхисарчъклъ, директор на „Джърман Маршал фонд“ в Анкара: В тази ситуация не смятам, че Турция е изцяло против Африн да бъде превзет от сирийския режим. Това, което интересува Анкара е кои сили от Сирия ще превземат града - части от редовната армия, лоялна на Асад или бойци, подкрепяни от Иран. Второ - каква ще е целта им - ще влязат в града, за да защитават Силите за защита на народа от Турция или за да ги възпират.

В Африн има сблъсък на интересите на двете най-големи армии в НАТО - турската и американската.

Йозгюр Юнлюхисарчъклъ, директор на „Джърман Маршал фонд“ в Анкара: Турция и Съединените щати не само имат различни приоритети в Сирия, но те имат и сблъскващи се стратегии, ритат се по кокалчетата и отношенията са достигнали до ръба на разпада. Но благодарение на посещението на държавния секретар Рекс Тилърсън Турция и Съединените щати се съгласиха да не са съгласни по някои въпроси в Сирия, договориха се още, че тези разногласия няма да разрушат напълно отношенията.
;

Дори от Анкара признават, че всичко в региона зависи от Русия.

Йозгюр Юнлюхисарчъклъ, директор на „Джърман Маршал фонд“ в Анкара: Русия е единственият играч в Сирия със стратегия, която може да бъде приложена. На изток от Ефрат е различно - доминиращият играч там са Съединените щати. Но на запад от Ефрат нито Турция, нито Иран, нито Асад правят нещо, ако Русия е против.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какъв е интересът на Русия в Сирия
Какъв е интересът на Русия в Сирия
Управителят на НЗОК беше изслушан в Здравната комисия на НС
Управителят на НЗОК беше изслушан в Здравната комисия на НС