COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Полицията е установила връзки на атентатора от нощния клуб "Реина" в Истанбул

Разследващите терористичното нападение в новогодишната нощ в клуб "Реина" в Истанбул, при което узбекистанският гражданин Абдулгадир Машарипов уби 39 и рани 70 души, са установили връзките му с лицата, за които се смята, че са били негови помагачи и съучастници.

от БТА
18:37, 15.01.2017
Чете се за: 00:47 мин.
По света
Полицията е установила връзки на атентатора от нощния клуб Реина в Истанбул

Според информация във в."Миллиет" между тях е лицето Н.А, което е в групата арестувани в Измир заподозрени. Н.А. е бил свързан с Машарипов още от град Кония, където живеели през октомври м.г. Твърди се, че същият бил отговорник на джихадистката ДАЕШ (арабски акроним на "Ислямска държава") за Истанбул. Предполага се, че той е издал заповедта за атентата в "Реина".

Продължава разпитът на заподозрените, които твърдели, че не говорят турски език и разпитът се води чрез преводач. Заподозрените избягвали да отговарят на въпросите и отричали обвиненията, посочва "Миллиет". Един от задържаните упорито твърдял, че е сирийски гражданин, но от арабския му акцент се установило, че е мароканец.
У 20-те арестувани, 11 от които са жени, включително съпругата на Машарипов, са били открити фалшиви паспорти и документи.

Турската полиция е потърсила помощта на полицейските служби на Казахстан, руската република Дагестан, Източен Туркестан (или Уйгуристан - исторически регион в Западен Китай, в Синдзян-уйгурския автономен регион на Народна република Китай), Мароко, Киргизстан, а също и на някои европейски служби, от които е поискала пръстови отпечатъци на заподозрените за сравнение.

Чрез консулските служби се разследват паспортните данни на задържаните. Установено е, че задържаните, които са чужденци, са пребивавали в общи квартири заедно с 20 деца, за да създадат имидж на почтени семейства.
От разследването на телефонните разговори се установило, че те си разменяли послания на арабски, китайски и руски. Според разследващите вероятно са членове на спящи клетки на джихадистката организация ДАЕШ ("Ислямска държава").

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
#60 секунди без COVID-19: Уди Алън - аутсайдерът на Холивуд
#60 секунди без COVID-19: Уди Алън - аутсайдерът на Холивуд
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината