COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Турските граждани не одобряват изпращането на военни в Либия

Турският парламент одобри с голямо мнозинство предложението на президента Реджеп Ердоган за изпращането на военни в Либия. Според турските граждани обаче това не е правилно и означава пряка намеса във вътрешните работи на чужда страна.

от БНТ
12:42, 03.01.2020
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Правителството вече има зелена светлина и ще може да определи големината на военния контингент и времето, в което той да бъде изпратен в Либия. Така Турция може да стане първата страна, която официално да вземе страна в гражданската война в бившата Джамахирия. Според обикновените граждани обаче, това ще бъде грешка.

Мукадер, жител на Анкара: Определено не бива да изпращаме военни, защото не би трябвало да се месим във вътрешните работи на други държави, особено арабски. Те сами трябва да решават проблемите си!
Мехмет, жител на Анкара: Против съм, защото изпращането на военни е едно приключение, което няма крах. В Либия има две страни, които воюват по между си. Не е коректно да се заема която и да е страна.

Либия е раздирана от конфликти от 2011 година след смъртта на лидера Муамар Кадафи. През 2014 година, когато се обособиха два лагера - на официално признатото от ООН правителство в Триполи на Файез Сарадж и този на източната армия на генерал Халифа Хафтар, с център Тобрук. През декември обаче генерал Хафтар обяви финална офанзива и план за превземане на Триполи. Действията на Анкара са политически и икономически мотивирани, но това ще я противопостави на страните в региона, сред които Египет, Саудитска Арабия, Йордания.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
Амазон заплашва с уволнение служители заради позицията им за борба с климата
"Амазон" заплашва с уволнение служители заради позицията им за борба с климата