НОВИНИ

Турският парламент одобри промените в конституцията

Очаквано - след 12 дни бурни дебати и дори размяна на удари и ритници - депутатите в Анкара приеха промените в конституцията. При необходими 330 гласа "за", в подкрепа на реформата гласуваха 339. Освен управляващата партия на справедливостта и развитието, за гласуваха и представителите на крайнодясната Партия на националистическото действие, която допреди година беше против предложенията. Тя обаче получи обещание от премиера Йълдъръм да разполага с министерски кресла след въвеждането на президентско управление.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:38, 21.01.2017
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Основната опозиционна Народнорепубликанска партия с нейните 134 депутати гласува против промените.

Президентът Ердоган приветства решението при откриването на нова линия на метрото в Истанбул и обяви, че сега народът има думата. Референдумът трябва да се проведе до 60 дни, бюлетините ще са в два цвята.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: "Надявам се нашата нация да даде истинското и окончателно решение и с него Турция ще достигне нова върхова точка. Вярвам, че ще работите ден и нощ за кампанията за референдума за конституцията. Защото ние сме единна нация, с едно знаме и няма начин да ни спрат, ще продължим напред. "

Народнорепубликанската партия обяви, че започва активна агитация, за да убеди избирателите да гласуват против предложените промени. Реформата ще намали правомощията на парламента в полза на президента - цел, към която Ердоган отдавна се стреми.

Серкан Демирташ, журналист в. "Хюриет дейли", Анкара: "При така предложената система президентът ще е лидер на партия, ще бъде премахнато условието за неутралитет и безпартийност на държавния глава.Така отношенията му с другите партии, с опозицията ще бъдат много объркани и смущаващи."

Сред останалите гласувани промени в конституцията са увеличаване броя на депутатите от 550 на 600; намаляване на възрастовата граница за избор на депутатите от 25 на 18 г.; премахване на военните съдилища; провеждане на президентските и парламентарните избори едновременно на всеки 5 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Незабравими моменти от деня на президентската клетва на Доналд Тръмп
Незабравими моменти от деня на президентската клетва на Доналд Тръмп
Двама души загинаха при пожар във Велико Търново
Двама души загинаха при пожар във Велико Търново