НОВИНИ

Турският печат: Срещата с ЕС е без конкретен резултат

Според едни вестници визите за турските граждани за пътуване в Европа ще отпаднат от юни месец, което е договорено по принцип с европейските лидери.Други вестници смятат, че тази договорка не е финализирана още.Това каза в "Денят започва" кореспондентът на БНР в Турция Нахиде Дениз.

bnt avatar logo
от Нахиде Дениз
09:09, 08.03.2016
Чете се за: 00:34 мин.
По света
турският печат срещата без конкретен резултат

Водещият от турските вестници излиза със заглавие "5 предложения на Турция за справяне с мигрантската криза, 7 искания от Европа" и пише, че Турция за предложенията си иска допълнително 3 милиарда евро, главно за сирийските бежанци, както и отпадане на визите за турските граждани, също има искания за ускоряване на предприсъединителните преговори за членството в ЕС.

Вестник Хюриет пише, че европейските лидери по принцип са се разбрали по предложенията, направени от Турция, но те ще бъдат обсъждани отново на следващата среща след седмица.

Турският премиер Даватоглу е настоял за точен график за преселване на сирийските бежанци от Турция директно в Западна Европа, срещу всеки върнат мигрант от европейска територия Турция очаква също публична подкрепа за намеренията си с военни средства да наложи зона за сигурност във вътрешността на Сирия, където да бъдат връщани част от сирийците.

В печата има и мнения, че всеки нелегален по море и суша в Гърция да бъде връщат на турска територия в рамките на 14 дни независимо дали е сириец и ли от друга националност.

Има мнения и че предложенията са били изненада за лидерите на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Организацията по труда: Жените не се третират наравно с мъжете
Организацията по труда: Жените не се третират наравно с мъжете
Ивайло Калфин: Жените правят повече компромиси, когато започват работа
Ивайло Калфин: Жените правят повече компромиси, когато започват работа