Турция ще продължи да спазва споразумението с ЕС за бежанците, а България не трябва да се притеснява от засилване на миграционния натиск по южната си граница - в това увери посланикът на Турция у нас д-р Хасан Улусой. Пред БНТ дипломатът коментира и ролята на България в диалога с ЕС преди утрешната среща на върха в Брюксел, на която се очаква да се обсъжда турската военна операция в Северна Сирия. Цветелина Йорданова се срещна с посланика.

Точно седмица след началото на турската военна операция в северна Сирия, действията на Анкара остават във фокуса на световната и българската дипломация.

Н.Пр. д-р Хасан Улусой, посланик на Турция в България: Нашият съсед, приятел и съюзник България ни разбира много добре, приемаме това със задоволство. С България имаме действащо тясно сътрудничество в почти всяка една област, включително в борбата с тероризма и сигурността. Българската страна е за поддържане на диалога между Турция и Европейския съюз и не е настроена позитивно по отношение на евентуални санкции спрямо Турция. Изказваме своята благодарност, тъй като това е разумният подход.

България призова за спиране на военната операция в Сирия и изтъкна опасенията си от възникване на хуманитарна криза, която би създала миграционен натиск спрямо страната ни.

Н.Пр. д-р Хасан Улусой: Благодарение на тези операции, хуманитарните кризи намаляват. Чрез прочистване на тези райони от терористи, ще се даде възможност на доброволен принцип и по един сигурен начин между един и два милиона бежанци да се завърнат в своята родина, което ще доведе до намаляване на миграционния натиск. Очакваме нашите приятели от Европейския съюз да разберат това, да действат с разум и съобразно това да вземат решения на утрешната среща.

Ще продължи ли Анкара да спазва споразумението с Европейския съюз за бежанците и може ли България да очаква засилен миграционен натиск по южната си граница?

Н.Пр. д-р Хасан Улусой: Турция ще продължава да спазва споразумението с Европейския съюз така стриктно, както и досега, няма съмнение в това. Но още от самото начало на този процес Европейският съюз е страната, която не изпълнява своите ангажименти в много сфери - във финансовата ѝ част, във визовата либерализация.

Посланик Улусой коментира и въпроса дали Анкара има намерение и основания да поиска задействане на чл.5 от Северноатлантическия договор, който разглежда нападение срещу една страна членка като нападение срещу всички.

Пр. д-р Хасан Улусой, посланик на Турция в България: По отношение на борбата с тероризма, ние очакваме от нашите приятели и нашите съюзници най-малкото разбиране и проявяване на солидарност. Ако успеем да постигнем това, да накараме нашите съюзници и приятели да ни разберат, да проявят солидарност с нас, това смятам, че ще бъде голям успех.

Дипломатът подчерта, че намерението е военната операция да приключи час по-скоро, но едва след като целта за създаване на 30-километрова зона за сигурност в северна Сирия бъде постигната.

Цялото интервю с посланика на Турция у нас гледайте утре (17 октомври) в Сутрешния блок на БНТ.