НОВИНИ

Турците в Западна Европа подкрепиха Ердоган

Около 60 на сто от турските граждани в Западна Европа гласуваха ЗА конституционните промени, които ще увеличат правомощията на президента Ердоган. 2,9 милиона турски граждани извън Турция имаха право да гласуват в референдума, който се проведе вчера. Ердоган изрази благодарност към съгражданите си в чужбина и каза, че техните гласове са били много важни за победата.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
08:53, 17.04.2017
Чете се за: 01:21 мин.
По света

В Белгия 77 процента от турските граждани са гласували ЗА промени в конституцията. В Австрия ЗА са гласували 73 на сто, в Холандия - 71 на сто. Във Франция и Германия лагерът на ЗА е съответно 64 и 63 процента. В страни като Великобритания и Испания обаче гласовете ПРОТИВ са повече от тези ЗА.

Гласуването в Западна Европа приключи още миналата неделя. Турските граждани имаха право да гласуват в посолствата и консулските отдели в продължение на две седмици. Кампанията в Западна Европа беше изключително напрегната и не мина без инциденти. Държави като Германия и Холандия забраниха агитацията на турски политици на своя територия, което им докара гнева на Ердоган. Той стигна много далеч в своите изказвания, като нарече Германия и Холандия нацистки държави. Турският президент обвини Берлин, че е подкрепил опита за държавен преврат през август миналата година. В холандския глад Ротердам се стигна до сериозни сблъсъци между полицията и холандски граждани от турски произход след забраната от страна на властите турски министър да провежда агитация в страната.

Анализатори в Западна Европа смятат, че подкрепата ЗА конституционните промени сред турците, живеещи в чужбина, означава провал на интеграционния процес в западните държани. Проучвания в Белгия и Холандия показват, че турците, които живеят там, държат повече на своята турска идентичност и се чувстват втора ръка граждани в държавите, в които живеят. Френските медии отбелязват, че голяма част от турската диаспора в Западна Европа произхожда от консервативни провинции в Турция, което обяснява и подкрепата им за Ердоган.

Европейската комисия късно снощи излезе с декларация по повод резултатите от референдума в Турция. В документа, подписан от Жан-Клод Юнкер, Федерика Могерини и комисаря по разширяването Йоханес Хан се казва, че предвид малката разлика между гласовете ЗА и ПРОТИВ, Турция трябва да търси възможно най-широк консенсус при реализирането на промените в конституцията. Лидерите на ЕС реагират предпазливо на резултатите и казват, че очакват доклада на международните наблюдатели.

Днес се очаква наблюдателите от Съвета на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да се произнесат дали е имало манипулации по време на референдума.

Германският външен министър Зигмар Габриел също изрази предпазливо позицията на страната си като каза, че се радва най-вече, че ожесточената кампания е приключила. Най-категорична беше позицията на датския премиер Ларс Локе Расмусен, който коментира, че вчера сме станали свидетели на това как средствата на демокрацията се използват, за да се ограничи самата демокрация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Странджанският манов мед със защитено наименование за произход
Странджанският манов мед със защитено наименование за произход
В САЩ издирват мъж за убийство, показано във Фейсбук
В САЩ издирват мъж за убийство, показано във "Фейсбук"