НОВИНИ

Нашият пратеник: Турция е в траур след кървавия терор

Турция е в траур, след като за пореден път тази година стана мишена на терора. Три координирани взрива отнеха живота на 41 души, а над 200 са тежко ранени. 13 от загиналите при снощното нападение на летище "Ататюрк" са чужденци. Все още никой не е поел отговорност за нападението, но според турските власти, почеркът е на джихадистката групировка "Ислямска държава". Някои коментатори нарекоха удара "статегически атентат" - заради завоят във външната политика на Турция или заради ключови битки на фронта в Сирия. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова Европа да се обедини в борбата срещу тероризма. За това призова и турския президент Ердоган. Според информация, публикувана в турската преса, службите в Анкара, отпреди 20 дни са имали данни за подготвен атентат на летище "Ататюрк".

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова оператор: Владимир Богдански
20:01, 29.06.2016
Чете се за: 01:17 мин.
По света

Днес на "Ататюрк" е спокойно. Служители на летището са се събрали на малки групички и мрачно обсъждат случилото се с една мисъл - можех аз да бъда на тяхно място. Има пълна забрана да коментират вчерашната трагедия. Стотици хора бяха принудени да останат една нощ в Турция. Сред тях е Мохамед Шериф от Либия. След атаката той е блокиран в самолета на пистата.

Мохамед Шериф - Либия: Останахме в самолета поне 2 часа, после багажът ми остана там. Казаха ни да не вземаме нищо със себе си. Още не съм го взел, а имам полет след три часа. Изглеждаше по време на инцидента все едно никой не знае какво се случва, всички бяха шокирани.

После капитанът на самолета обяснява на всички пътници какво се е случило.

Мохамед Шериф - Либия: Аз съм от Либия и знам, че подобни неща се случват, но не очаквах това да стане в Турци, имам предвид на летище "Ататюрк". Знаете, че то е едно от най-големите в Европа и света.

Съдбата на Мохамед споделят още стотици. Самюъл е от Швеция и пътува за Тайланд:

- Приземих се само час след атаката. Почувствах се много тъжен, но Европа трябва да остане обединена и силна срещу тероризма.

Неговият сънародник Джери е тръгнал от Ница и иска да стигне Малта. Оказва се на Атататюрк точно, когато терористите удрят:

- Странно е това да се случи точно, когато съм тук. Само за това можех да мисля. За щастие съм жив!

На опашката пред скенерите Гюл и съпругът ѝ са били на европейска обиколка, а сега се връщат в родна Индия.

Гюл - Индия: Пътуването ни беше планирано преди месец. Бяхме шокирани, от родината ни се обаждаха къде сме, в безопасност ли сме.

Сега Мохамед Шериф отива в либия, за да види семейството си. И в родината му цари хаос, макар и различен от този в Турция.

Мохамед Шериф - Либия: Но светът се изправя срещу нов враг, нов общ враг - тези момчета, които се преструват, че са мюсюлмани, а ислямът е много далеч от тях. Турция е една от най- посещаваните дестинации от Европа от арабските държави, от всякъде и естествено, че ще бъде мишена.

Стотици от пътниците на летище "Ататюрк" днес ще стигнат до крайната си дестинация, но пътуването им завинаги ще бъде белязано от спомена на терора.

;

Вижте прякото включване на нашия специален пратеник в Истанбул Тоня Димитрова!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме Деня на река Дунав
Отбелязваме Деня на река Дунав
Базата на ФК „Ботев” в Коматево вече е възстановена
Базата на ФК „Ботев” в Коматево вече е възстановена