НОВИНИ

Димитър Желязков - Митьо Очите беше върнат в България с полет от Истанбул

Турция екстрадира в България Димитър Желязков. Митьо Очите беше предаден на представители на Съдебна охрана на летището в Истанбул. Тази вечер той кацна с редовен полет на летище София.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:21, 15.02.2019 (извънредно)
5537
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Димитър Желязков беше обявен за международни издирване с червена бюлетина на Интерпол на 2 август, миналата година. Часове преди това той влиза в Турция през Гърция. Задържан е в луксозен хотел край Босфора на 4 август в компанията на Бенчо Бенчев, тогава общински съветник от БСП в Бургас и бившият депутат от ДПС Несрин Узун.

;

Бенчев и Узун бяха екстрадирани незабавно у нас. Митьо Очите остана в ареста в Истанбул, а страната ни поиска от Турция да ни бъде предаден. Първоначално съдът в Истанбул го задържа за 30 дни докато се гледаше делото за екстрадицията му. Турската прокуратурата обаче се възползва от възможността и със съдебно решение поиска от страната ни допълнителна информация за Желязков.

;
Ботьо Ботев, криминалист: Има и оперативен интерес на съответните служби. Личността му, взаимовръзките му в България, дейността му в България, каналите, които се работят извън страната. Те представляват интерес за съответните служби също.
;

Така турските служби допълват пъзела на собствената оперативна информация, която имат за Очите. Според наши източници в Турция имат съмнения, че Желязков оказва логистична подкрепа на трафиканти на дрога от Афганистан през югоизточната ни съседка към страни от Европа. У нас на Димитър Желязков задочно бяха повдигнати обвинения за ръководене на организирана престъпна група за рекет, изнудване и разпространение на наркотици.

;

Димитър Желязков беше конвоиран до сградата на Националната следствена служба, където му е повдигнато обвинение за ръководител на организирана престъпна група за изнудвания, рекет, палежи и разпространение на наркотици.

Според неофициална информация на "По света и у нас", Желязков е обвинен и за вторични престъпления - опожарявания на автомобили и чуждо имущество, както и принуждаване на предприемачи да му заплащат "такса спокойствие". Утре Специализираната прокуратура ще поиска от съда налагане на мярка задържане под стража.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На форума в Мюнхен: Премиерът Борисов се срещна с главния преговарящ за Брекзит
На форума в Мюнхен: Премиерът Борисов се срещна с главния преговарящ за Брекзит
Румен Радев за Изборния кодекс: Категорично мнение ще има, когато дойде при мен
Румен Радев за Изборния кодекс: Категорично мнение ще има, когато дойде при мен