НОВИНИ

Турция може да обезщети Русия за сваления СУ-24

Турция може да плати обезщетение на Москва за свалянето на руския бомбардировач Су-24. Това заяви турският премиер Бинали Йълдъръм. Вчера Анкара официално се извини на Москва за инцидента, чрез писмо от турския държавен глава до руския президент.

bnt avatar logo
от БНТ
10:41, 28.06.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света

"Изразихме съжалението си за инцидента със СУ-24 и при необходимост ще изплатим компенсация", това заяви турският премиер пред турски медии. По неговите думи двете държави желаят нормализиране на отношенията. Надежди за подобряване на отношения с Москва изрази и турският президент.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция
С писмото, което изпратих до господин Путин, аз изразявам моето съжаление за инцидента и припомням възможностите за сътрудничество, които могат да бъдат постигнати в района. Надявам се на бързо нормализиране на отношенията с Русия.

Отношенията се влошиха през ноември миналата година, когато турски изтребител F-16 свали в района на турско-сирийската граница руски бомбардировач Су-24. Пилотът катапултира, но беше застрелян от земята. Руският президент Владимир Путин нарече станалото „удар в гърба" от съучастници на терористи и въведе редица санкции срещу Турция.

Позицията на Анкара беше, че Су-24 е навлязъл на турска територия. Преди два дни турската прокуратура поднови разследването срещу Алпарслан Челик, обвинен в съучастие в убийството на руския пилот. По време на следствието той твърдеше, че не е стрелял лично по Пешков, но като командир на бойна група е поел отговорност.

След като Кремъл получи писмото, дойде и новината, че Газпром е отворен за диалог за евентуално възобновяване на проекта за строителство на газопровода "Турски поток".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Форум на дунавските градове в Русе
Форум на дунавските градове в Русе
Кралица Елизабет Втора се пошегува: Все още съм жива!
Кралица Елизабет Втора се пошегува: "Все още съм жива!"