НОВИНИ

Турция няма да се откаже от руските зенитно-ракетни системи С-400

Анкара няма да се откаже от руските зенитно-ракетни системи С-400 даже, ако Съединените щати ѝ продадат системите "Пейтриът". Това заяви турският президент след завръщането си от Вашингтон. След месеци на обтегнати отношения между Анкара и Вашингтон, в Белия дом беше устроен топъл прием за Ердоган. Но разногласията между президентите на Съединените щати и Турция не бяха преодолени.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:30, 14.11.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Пред турски медии турският президент заяви, че Вашингтон не е прав да иска Анкара да се отказва от системата С-400 и заяви, че това е "нарушаване на суверенитета".

На срещата в Белия дом Доналд Тръмп определи купуването от Турция на руската противоракетна система "сериозно предизвикателство".

Доналд Тръмп, президент на САЩ: За нас това е голямо предизвикателство. Ние говорим за него постоянно. Днес говорихме. Ще говорим и в бъдеще и се надявам, че ще намерим решение.

Политическо шоу или умела дипломация - срещата между двамата президенти предизвика бурни коментари.

Доналд Тръмп: Аз съм голям фен на президента!

Репликата на Тръмп запечата срещата между двамата лидери и обърка анализаторите какви точно са отношенията между двете държави.

Неочаквано американският президент не разкритикува турската операция в Северна Сирия, но изненада с признанието за ролята на американските войници в района.

Доналд Тръмп: Ние държим петрола. Ние пазим петрола. Нашите войници останаха само заради петрола.

Турският президент беше много по-сдържан в изказванията си. Ердоган предупреди, че в срок от шест месеца до две години Турция може да върне около 1 милион сирийци в Северна Сирия.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Трябва да правим разлика между две неща. Ние нямаме проблеми с кюрдите. Имаме проблеми с терористични организации, като някои техни членове произхождат от кюрдите.

"Срамота", "Тръмп, засрами се" - такива гневни възгласи огласяха района на Белия дом. Стотици кюрди протестираха там срещу визитата на турския президент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стрелба в училище в Калифорния
Стрелба в училище в Калифорния
Пускат предсрочно движението по ремонтирания участък на Струма след пожара
Пускат предсрочно движението по ремонтирания участък на "Струма" след пожара