НОВИНИ

Турция обосновава отказа си на руски наблюдателен полет

Днес изтича крайният срок, в който Турция трябва писмено да обясни решението си да откаже на Русия да извърши наблюдателен полет над турска територия в рамките на Договора за открито небе. Като причина за отказа преди няколко дни властите в Анакара изтъкнаха "съображения за сигурност", които обаче останаха неуточнени.

bnt avatar logo
от БНТ
07:06, 08.02.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света

В средата на миналата седмица, Анкара отказа на Русия да извърши наблюдателен полет над турска територия край границата със Сирия. Като мотив за възбраната, турското външно министерство посочи, че Анкара не е одобрявала маршрута, поискан от Руската федерация.

Причината, цитирана от министерството, са неуточнени "съображения за сигурност".

Според договора за открито небе от 1992-ра година, Турция няма правото да отказва наблюдателен полет на Русия освен ако не разполага с информация за евентуална опасност за пилота или самолета.

Друг възможен мотив за отказ, предвиден в документа, е закъснение на инспектор по полетите с повече от 24 часа или ако страната прецени, че извършването на наблюдателния полет не съответства на положенията в договора.

Москва нарече отказа на Анкара "опасен прецедент" и "пълна липса на контрол" и изиска до днес писмено обяснение на фактите зад решението.

Маршрутът на наблюдателния полет предвиждаше наблюдение на райони край границата със Сирия и на летища, на които има авиация на страни от НАТО.

След като членовете на руската мисия обаче пристигнаха в Турция и бе обявен планираният маршрут на наблюдателния полет, турските военни отказаха полетът да бъде осъществен, като се позоваха на нареждане на министерството на външните работи на Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Япония призова за сурови санкции срещу Пхенян
Япония призова за сурови санкции срещу Пхенян
Лунната нова година предизвика смог в Пекин
Лунната нова година предизвика смог в Пекин