Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Турция не се е отказала от членство в Европейския съюз, но даде да се разбере, че не смята присъединяването към съюза за абсолютна необходимост. В интервю за Би Би Си в навечерието на годишнината от опита за преврат в Турция, Ердоган защити арестите на негови противници. По повод годишнината, в Турция започнаха едноседмични мероприятия, организирани от властите.

© БТА

Година след опита за преврат от 15 юли Турция още е в извънредно положение и както обяви днес на среща с инвеститори президентът Ердоган - още не е време то да бъде отменено.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Със сигурност ще отменим извънредното положение, когато отмине необходимостта от антитерористична борба. Делата срещу гюленистите вървят постепенно, постигнахме напредък и в битката с ПКК.

Година след метежа продължават и гоненията срещу противниците на президента. Досега са арестувани 50 000 души. Включително и днес бяха задържани 14 подофицери, издадени бяха заповеди за арест и на 34 бивши служители на Турската обществена телевизия.

Година по-късно президентът Ердоган изглежда по-силен, но и по-често е наричан от критиците си диктатор.

Фетхуллах Гюлен, ислямски проповедник: Ако народът реагира, Ердоган може да промени поведението си. Когато разбере, че не може да пренебрегва мнението на хората, за да остане на власт, той ще се огъне пред хората, които е преследвал и потискал. Това е типично за диктаторите.

Турция настоява - засега без успех, Вашингтон да екстрадира обвинявания за метежа Фетхуллах Гюлен. Ислямският проповедник отрича той или неговата организация да стоят зад опита за преврат.

Церемониите, свързани с годишнината от опита за преврат, започнаха от Истанбул с молитва на гробището, където са погребани 249-та убити в метежа. Паметни събития са планирани в цяла Турция. Кулминацията им е на 16 юли, когато два часа и половина след полунощ Ердоган ще държи реч в парламента. Точно в часа, когато преди година сградата беше нападната от метежници.

Година след неуспешния опит за преврат в Турция

Година след неуспешния опит за преврат в Турция

Миналогодишният провалил се опит за преврат послужи само за укрепване на властта на Ердоган. Неговото правителство афишира годишнината като празненств...

Турция задържа 803 души за връзки с проваления опит за преврат

Турция задържа 803 души за връзки с проваления опит за преврат

Турция издаде заповеди за арест за хиляда души и задържа 803 от тях в операции тази нощ из цялата страна срещу мрежата на базирания в САЩ проповедник...