Първите компоненти от руските противовъздушни системи С-400 вече са в Турция, съобщи министерството на отбраната в Анкара. Новината беше потвърдена от руската страна. НАТО изрази загриженост и припомни необходимостта от оперативна съвместимост. Междувременно американски санкции срещу Турция стават все по-вероятни.

Компоненти от комплексите С-400 са транспортирани до авиобаза Мюртед край Анкара с три руски военно-транспортни самолета, съобщи Москва. Най-вероятно 120-те управляеми зенитни ракети ще бъде изпратени по море в края на лятото.

Разполагането на комплексите ще започне през октомври, сделката се оценява на 2,5 милиарда долара. Президентът Ердоган обяви след среща с американския си колега на форума на Г-20 миналия месец, че Вашингтон не планира санкции срещу Анкара заради сделката за C-400.

Доналд Тръмп отбеляза, че досегашният подход към Турция не е бил справедлив, но не изключи санкции. Американската позиция е, че С-400 са несъвместими с отбранителната мрежа на НАТО и може да компрометират изтребителите Стелт F-35.

Турция участва в производството им и планира да закупи от новите машини. При евентуални американски санкции Анкара може да бъде изключена от програмата за F-35. Президентът Ердоган отхвърля такъв сценарий, но американската страна вече прекрати обучението на турските пилоти за новия самолет.