НОВИНИ

Турция постави условия на ЕС по време на посещението на Борисов в Истанбул

Ако до 1 октомври не отпадне визовият режим за турски граждани, то няма да влезе в сила и споразумението за реадмисия, подписано между Анкара и Европейския съюз. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с турския му колега Бинали Йълдъръм в Истанбул и преди разговорите му с президента Реджеп Тайип Ердоган.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
15:27, 26.08.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Така Турция постави условието си към страните членки на Евросъюза, като Йълдърм предупреди, че в противен случай старият континент е в голям риск от мигрантски наплив. Именно това условие утре премиерът Бойко Борисов трябва да предаде на германския канцлер Ангела Меркел.

Търси се общо европейско решение и едно двустранно споразумение между България и Турция няма да реши проблема с бежанския наплив, заяви Бойко Борисов.

От своя страна турският премиер пое ангажимент Турция да направи всичко по силите си, за да намали товара от бежанците върху България.

Бойко Борисов, премиер на България: Защото добра война няма, а не се ли реши по дипломатичен път този конфликт, тя е неизбежна и в нашите територии. Европа и Турция заедно ще дадат много по-голяма стабилност в този регион.
Бинали Йълдърм, премиер на Турция: От жизнено важно значение е от октомври да има либерализация на визовия режим. Ако няма налице отмяна на визите за турски граждани и изпълнение на споразумението за реадмисия, Европа ще е подложена на голям риск. Разясних това на Бойко Борисов и съм уверен, че той ще предаде това на лидерите на страните от Европейския съюз. Следим отблизо проблема с мигрантите в България и ще направим всичко по силите и възможностите си да намалим товара на гърба на България.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Самоубийственият атентат в Южоизточна Турция отне живота на 11 души
Самоубийственият атентат в Южоизточна Турция отне живота на 11 души
Унгария и Чехия  призоваха за създаване на обща европейска армия
Унгария и Чехия призоваха за създаване на обща европейска армия