НОВИНИ

Турция прекрати политическия диалог с Холандия

Дипломатическият конфликт между Анкара и Амстердам продължава и в навечерието на изборите в Холандия. Извинение няма да бъде достатъчно за разрешаването на отношенията. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган и допълни, че са възможни нови санкции срещу Холандия. Ердоган намеси и клането в Сребреница в дипломатическия конфликт с холандските власти, холандският премиер го призова да смекчи тона.

bnt avatar logo
от БНТ
17:42, 14.03.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Словесната битка между Турция и Холандия прерасна в дипломатически разрив. Анкара прекрати дипломатическия диалог с Холандия и забрани въздушното си пространство за холандски дипломати. В свое изказване турският президент Реджеп Ердоган стигна и до Сребреница, където през 1995 бяха избити близо 8000 босненски мюсюлмани.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Скъпи приятели, познаваме Холандия и холандските граждани от клането в Сребреница. Знаем колко изгнил е характерът им от клането на 8 000 босненци там. Знаем това много добре!

Турският държавен глава визира факта, че именно холандските сини каски не са успели да предотвратят касапницата. Премиерът на Холандия определи думите на Ердоган като "отвратителна фалшификация на историята".

Марк Рюте, премиер на Холандия: Президентът на Турция става все по-истеричен, с всеки изминал час, искам да смекчи тона и да се успокои. Това изобщо не помага, а и е безсмислено. Той казва още, че гражданите на Холандия трябва да гласуват в интерес на Турция. Гражданите на Холандия, му казвам АЗ, ще гласуват за интересите на Холандия, а не за тези на Турция.

В изказването си Реджеп Ердоган призова сънародниците си зад граница да не гласуват за "правителства и расисти" на предстоящите в Европа избори. Междувременно Анкара отказа телефонни разговори с представители на ЕС. По думите на турските власти, апелите за въздържане от върховния представител на ЕС по ВП и сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан са "безполезни".

Отношенията между Холандия и Турция ескалираха след забрана на холандското правителство турски министри да водят агитация за референдума на 16 април за въвеждане на президентска република в Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три години от убийството на командоса Емил Шарков
Три години от убийството на командоса Емил Шарков
Поскъпна най-масовият тип бензин у нас
Поскъпна най-масовият тип бензин у нас