COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Турция призова световните сили да "отворят нова страница" в Сирия

Турският премиер Бинали Йълдъръм призова днес големите световни сили, включително САЩ, Русия и Иран, да обединят усилията си, за да "отворят нова страница" в опустошената от гражданска война Сирия, предаде Франс прес.

от БТА
21:42, 22.08.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света
Турция призова световните сили да отворят нова страница в Сирия

"От жизнена важност е без да се губи време да се отвори нова страница в Сирия въз основата на модел, включващ конкретно Турция, Иран, Русия, САЩ и страните от Персийския залив и Саудитска Арабия", заяви Йълдъръм след края на заседание на правителството в Анкара. Той подчерта, че за Турция е от жизнено важно значение да се запази териториалната цялост на Сирия. "Никоя група не трябва да налага властта си над друга", заяви турският премиер.

Поради тази причина е абсолютно неприемлива идеята за създаване на турска общност в северна Сирия, където кюрдските бойци печелят територия при офанзивата си срещу Ислямска държава, подчерта Йълдъръм.

Анкара обвинява Партия "Демократичен съюз" (ПДС), основната кюрдска милиция в Сирия, в организирането на нападения на турска територия и в сътрудничество с кюрдските бунтовници от ПКК в Турция. Турция смята ПДС за терористична организация и иска обща позиция със САЩ, които обаче сътрудничат с кюрдски фракции срещу Ислямска държава, припомня АФП.

Топ 24
Най-четени
Заради коронавируса: Летище София ще има нов салон само за пристигащи от Италия
Заради коронавируса: Летище София ще има нов салон само за пристигащи от Италия
Все още не са намерени улики за извършителя на атентата в Газиантеп
Все още не са намерени улики за извършителя на атентата в Газиантеп