НОВИНИ

Турция в извънредно положение

Предстои преструктуриране и реформа на военния сектор, това каза турският президент Реджеп Ердоган в интервю за агенция Ройтерс. Той описа своите изживявания в нощта на метежа, но призна значителни пропуски работата на разузнаването преди опита за преврат. Междувременно Европейският съюз изрази загриженост от въведеното извънредно положение.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:19, 22.07.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

И след обявеното извънредно положение, демонстрациите в подкрепа на турския президент Реджеп Ердоган продължават. Хиляди се събраха на един от мостовете над Босфора, където преди седмица бяха разположени танковете на метежниците. Демонстрации в подкрепа на държавния глава имаше в Анкара и в други големи градове. В интервюто си Ердоган си спомни за нощта на преврата и обясни призива си към хората.

Реджеп Ердоган, президент на Турция
Подчертах мощта на хората, многократно казах, че е много важно, че има правителство и президент, избрани от хората, и казвах, че подобен опит за преврат ще се провали. Поканих народа по улиците и площадите в градовете, като едновременно с това, разбира се, се опитвах да оценя и премеря реакциите в цяла Турция.

Според турския президент нищо не пречи да бъде удължено извънредното положение и след изтичането на трите месеца. Европейският съюз изрази загриженост от въведеното извънредно положение. Еврокомисарят по външна политика Федерика Могерини призова Турция да зачита правата на човека и върховенството на закона.

Федерика Могерини, върховен представител на ЕС за външна политика
Няма извинение институциите да реагират по начин, който не зачита принципите на правовата държава, основните свободи, човешките права и правото на справедлив процес. Връщането на смъртното наказание ще направи невъзможно Турция да се присъедини към Европейския съюз.

Европейският парламент вероятно ще гласува срещу безвизовия режим за турски граждани през септември, заявиха източнци от там, а причина е реакцията на властта срещу опита да преврат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дончев: Има интерес от няколко чужди компании към АЕЦ „Белене”
Дончев: Има интерес от няколко чужди компании към АЕЦ „Белене”
Създадоха калъф за телефон, който показва кога данните от него се следят
Създадоха калъф за телефон, който показва кога данните от него се следят