Турция започва сондажи за нефт и газ край Кипър

Нов турски сондажен кораб започна работа в източната част на Средиземно море. Спорната зона с разделения Кипър поражда допълнително напрежение при изследването на района за нефт и газ.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
преди 1 година
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Той се нарича "Фатих". Тоест - "Завоевател". Предизвикателното име съвпада и с района на неговите сондажи. Малко на юг от Кипър и достатъчно близо, за да предизвика негативни реакции от гръцка страна. Случаят с гръцка фрегата, обезпокоила наскоро турски сондажен кораб, даде повод на турския енергиен министър да отправи предупреждение.

Фатих Дьонмез: Ще защитаваме докрай нашите права от опитите за едностранни, незаконни и нечестни действия спрямо Турция.

Кипърското гръцко правителство претендира, че всякакви открити в района залежи на нефт и газ принадлежат на кипърските граждани, независимо в коя част на разделения остров са те.

Анкара не признава Кипърската държава и не желае да се съобразява с искания от нейна страна, особено с тези на гръцкото население.

В акваторията на Кипър вече действат чуждестранни компании, които имат интереси към откритото през 2011 г. находище на природен газ, оценено на 130 млрд. куб. м.

Топ 24
Най-четени