НОВИНИ

Турски медии: Забрана Доган и Пеевски да влизат в Турция

Забрана за влизане в Турция е наложена на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от движението Делян Пеевски - съобщиха турски медии. Посолството на Турция у нас потвърди по телефона пред "По света и у нас" информациите, че има издадена забрана на територията на страната да влизат Ахмед Доган и Делян Пеевски. Новината е публикувана тази сутрин от големия турски всекидневник "Сабах", който е близък до президента Реджеп Тайип Ердоган. Вестникът цитира телевизия Star, според която мярката срещу Доган е наложена заради цитирам, "антитурските му позиции след кризата с руския самолет".

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
13:14, 11.02.2016 (обновена)
Чете се за: 01:49 мин.
У нас

От посолството на Турция в София не коментираха причината за забраната. Новината за нея излезе първо в турски медии. В телефонен разговор служител на посолството на Турция в София заяви, че официално потвърждава, че е истина информацията за наложена забрана на Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат на територията на Република Турция. "По света и у нас" отправи и запитване до посолството на Турция, чрез електронна поща. Очакваме официални отговор, като имаме уверението, че ще го получим щом бъде изготвен. До този момент от дипломатическата мисия няма отговор, а от 16.30 не вдигат и телефоните си.

Посолството на България в Анкара не е уведомено за наложената забрана. От дипломатически източници научихме, че Турция не е длъжна да уведомява страната ни в такива случаи. Тъй като българските граждани се ползват с безвизов режим за влизане в Република Турция, при наличие на забрана конкретното лице научава, когато се яви на турски граничен пункт. Тогава то бива информирано, че е нежелано и в паспорта му се поставя "черен печат", от който става ясен и срокът, в който е валидна забраната. Ако Турция желае да информира конкретни лица, че за тях е наложена забрана да влизат в страната, то тогава властите в Анкара могат да поискат съдействие от българските дипломатически представители за уведомяването.

Турските медии, оповестили новината, не се позовават на източник. В публикациите си те подробно припомнят събитията в ДПС през последните два месеца и смяната на бившия лидер на движението.

;

В специално писмено изявление до медиите депутатът Делян Пеевски заявява, че ако такава забрана е налице, тя показва, че позицията на Ахмед Доган, зад която и Пеевски застава, е правилна и е постигнала целта си - защита на българските национални интереси. По думите му фактът, че ДПС е и ще остане българска партия, очевидно среща своето противодействие.

Пълният текст на изявлението е в приложения файл.

;

В парламента и хората на ДПС, и отлъчилите се от движението хора на Лютви Местан бяха изненадани от новината.

Четин Казак - съпредседател на ДПС
"Преди малко прочетохме в някой електронни медии за наличието на подобен казус.Тепърва бихме желали да се запознаем в детайли първо с истинността и второ с мотивите , ако има подобно решение и тогава ще получите коментар. За нас единственият меродавен източник , който би ни дал основание да коментираме е официален акт на компетентен орган".
Хюсеин Хафъзов - независим депутат
"Нямаме обяснение защо това се случва , вероятно имат някакви солидни и сериозни аргументи и мотиви това да се случи. Като български политик аз не бих искал да давам оценка и да правя анализ защо постъпва по този начин република Турция. Даже бих казал, че до известна степен не ме засяга. Щом те са решили да постъпят по този начин кои сме ние българските граждани да се намесваме в техните дела.- Допускате ли че двамата все пак нарушават с нещо интересите на Турция ?- Това е възможгно , но е въпрос който може да отправите само към Турция.
;

В края на декември 2015 година Почетният председател на ДПС Ахмед Доган критикува лидера на Движението Лютви Местан заради декларацията по повод инцидента след свалянето на руския МИГ от турските Военно-въздушни сили. В слово пред актива на партията, разпространено от пресцентъра на ДПС, по повод настъпването на Новата година Доган отбелязва, че Движението трябва да се поднови, но не може да се подмени.

Пълният текст на изказването на Ахмед Доган е публикуван тук

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Президентът Плевнелиев ще участва в 52-та конференция за сигурността в Мюнхен
​Президентът Плевнелиев ще участва в 52-та конференция за сигурността в Мюнхен
​Месец след смъртта на Дейвид Бауи, синът му ще става татко
​Месец след смъртта на Дейвид Бауи, синът му ще става татко