НОВИНИ

Туск отменя визита в Израел и палестинските територии заради Брекзит

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск се отказва от официално посещение в Израел и палестинските територии заради "критичната" фаза, в която навлязоха преговорите за Брекзит, предаде Франс прес, като се позова на говорител на Туск.

bnt avatar logo
от БТА
16:21, 04.12.2017
Чете се за: 00:37 мин.
По света
туск отменя визита израел палестинските територии заради брекзит

Туск трябваше да се срещне утре вечер с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Ерусалим, а на следващия ден да посети Рамала за разговори с палестинския премиер Рами Хамдала. Но Туск се отказа от визитата заради "критичния момент, достигнат в преговорите за Брекзит между Великобритания и 27-те от ЕС", обясни говорителят на Туск Пребен Оман.

Днес Туск ще разговаря в Брюксел с британския премиер Тереза Мей. Туск поиска от Мей до днес да представи окончателно предложение за втората фаза на преговорите за Брекзит. 27-е трябва да решат дали на срещата си на върха на 15 декември в Брюксел да дадат зелена светлина на този нов етап в разговорите с Лондон.

Преди срещата с Туск британският премиер днес има среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, на която се очаква да бъде финализирано принципно споразумение за трите приоритетни въпроса за развода на Лондон и Брюксел, предвиден за края на март 2019 г.

Трите въпроса са финансовото уреждане на раздялата, съдбата на европейските граждани във Великобритания и на британските граждани в ЕС след Брекзит и бъдещето на границата между Великобритания и Ирландия. В последните седмици третият въпрос се очерта като най-сложен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Веселина Кацарова във „Великите оперни гласове на България“
Веселина Кацарова във „Великите оперни гласове на България“
До дни БАН ще публикува доклада за АЕЦ Белене
До дни БАН ще публикува доклада за АЕЦ "Белене"