НОВИНИ

Туск предупреди Макрон за отношението му към Западните Балкани

Лидерът на Европейската народна партия (ЕНП) Доналд Туск, който доскоро беше председател на Европейския съвет, предупреди френския президент Еманюел Макрон за отношението към Западните Балкани и предупреди, че процесът на разширяване не трябва да е вреден за Северна Македония и Албания.

bnt avatar logo
от БГНЕС
17:51, 07.12.2019
Чете се за: 00:59 мин.
По света
туск предупреди макрон отношението западните балкани

„Мога да се съглася, че процесът на разширяване се нуждае от реформа, както изисква Макрон, но не в ущърб на тези страни. Противопоставянето му е стратегическа и геополитическа грешка, защото Съюзът се нуждае от стабилни Балкани“, заяви Туск в интервю за полския всекидневник „Газета Виборча“.

Туск разкритикува Макрон, че блокира началото на преговорите за присъединяване за Северна Македония и Албания, като предупреди, че е ставало дума за официално начало на преговорите, т.е. даване на положителен сигнал на Западните Балкани, а не потвърждаване на разширяването.

„Ако към Макрон трябва да се отнасяме като към европейски лидер, той трябва да се чувства отговорен за цяла Европа, а не само за Франция. Това винаги е било характерно за Ангела Меркел. Всички грешат, но тя винаги мисли за Европа като за цяло и е готова да подчини някои вътрешни интереси в защита на Европа като цяло“, каза Туск.

В интервюто новият председател на ЕНП критикува Макрон също и за отношението му към НАТО.

„Трябва да сме много внимателни в този критичен момент, когато във Вашингтон за първи път имаме президент, който открито е против ЕС като партньор. Но президентите идват и си отиват. И макар сега да имаме сезонни проблеми с Тръмп, Макрон е този, който е един от най-важните лидери в Европа, който трябва силно да пази отношенията ни със САЩ“, каза Туск.

Той се спря и на положителните изявления на Макрон относно Русия и нейния президент Владимир Путин.

„Не съм толкова разочарован, колкото дезориентиран. Какво иска да постигне, какви са истинските му цели? Надявам се Макрон да остане последователен в защитата на Украйна от Русия. Ако не успеем да я защитим, това ще бъде проблем за цяла Европа, защото украинският въпрос ни представя - Европа със своите принципи“, допълни още Доналд Туск.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учредители на СДС отбелязаха 30 години от създаването на партията
Учредители на СДС отбелязаха 30 години от създаването на партията
Косово бойкотира връчването на Нобелова награда за литература
Косово бойкотира връчването на Нобелова награда за литература