По данни на британското посолство в България у нас в момента има около 2500 туристи, които са пристигнали с фалиралата британска авиокомпания "Томас Кук", съобщи на извънреден брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя посочи, че все още няма информация колко български туристи, клиенти на компанията, се намират извън пределите на родината. Това щяло да се уточни в следващите часове.

По данни на британското посолство в България у нас в момента има около 2500 туристи, които са пристигнали с фалиралата британска авиокомпания "Томас Кук", съобщи на извънреден брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя посочи, че все още няма информация колко български туристи, клиенти на компанията, се намират извън пределите на родината. Това щяло да се уточни в следващите часове.

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов зави за "По света и у нас", че фалитът на британския туроператор ще нанесе тежка щета и на българския туризъм, тъй като авиокомпанията държи над 50 процента от полетите към летищата във Варна и Бургас.

Днес два полета с туристи на Томас Кус ще бъдат изпълнени от Летище Бургас към Обединеното кралство - на единия има около 180 пътника, а на другия - 170. За утре се планират два полета от Варна и Бургас, съобщи министърът на туризма.

Николина Ангелкова - министър на туризма: Правителството на Обединеното кралство, заедно с британския орган по гражданско въздухоплаване, който ще поеме управлението на "Томас Кук" след фалита, са предприели всички необходими стъпки, така че туристите, които са резервирали своята почивка чрез "Томас Кук", да бъдат върнати обратно по техните домове.

Министър Ангелкова уточни, че полетите ще бъдат платени от Британския орган по гражданско въздухоплаване.

От българския хотелиерски бранш обаче са обезпокоени, кой ще поеме техните разходи, направени от близо 400-те хиляди клиенти на Томас Кук, почивали у нас през това лято.

Румен Драганов- Институт за анализи и оценка на туризма: При нас практиката е да се плаща 60 дни след приключване на пакетното пътуване, след фактуриране. Така че има задължения за месеците юли и август. И в същото време губим всички приходи, които са от туристи, които в момента са на територията на България и които очаквахме да бъдат до 8 октомври в България.

От Министерството на туризма отговориха, че разходите на хотелиерите ще бъдат платени от Британския гаранционен фонд АТОЛ, но преди това трябва да попълнят специален формуляр.

Николина Ангелкова - министър на туризма: Има специална гаранционна форма, която са ни изпратили да разпространим на хотелите, че всички, с които оперира "Томас Кук", съответно ще получат своите плащания, като попълнят този формуляр, който ние получихме от британското посолство.

Утре министърът на туризма ще се срещне с представители на британското посолство, туроператори и хотелиери, за да се изяснят какви са щетите за сектора след фалита на "Томас Кук".

Формулярът, чрез който ще бъдат компенсирани всички хотелиери, вече е качен на сайта на Министерството на туризма.

Фалитът на "Томас Кук" блокира близо 600 хиляди клиенти на компанията по света

Фалитът на "Томас Кук" блокира близо 600 хиляди клиенти на компанията по света

Най-старата и голяма туристическа компания в света "Томас Кук" обяви фалит и предизвика най-голямата кампания по репартриране на хора след Втората све...