НОВИНИ

У нас процентът на работещите бедни е близо 12

У нас процентът на работещите бедни е близо 12, но няма гаранция, че точно групите, които взимат под средната работна заплата ще получат увеличение на доходите. Така коментираха в студиото на „Денят започва“ намерението на правителството за 10-процентно увеличение на бюджетните заплати, финансовите експерти Мика Зайкова и проф. Христина Вучева.

bnt avatar logo
от БНТ
09:04, 11.10.2017
Чете се за: 01:49 мин.
У нас
Мика Зайкова: За да има високи доходи трябва да има капацитет на икономиката, работни места. А не да чакаме от чужбина, децата ни да ни пращат пари. Няма капацитет, защото няма преки чужди инвестиции.
проф. Христина Вучева: Не може да се сравнява това, което се получава като паричен поток... Те се издържат, а с парите, които младия свят е изпратен навън и работи, тук са възрастните и децата. Това е паричен поток, които подпомага паричния баланс. Нашият проблем от ... на растежа не е в липсата на парични потоци, има достатъчно пари. Света е задръстен от пари. Целият проблем е, че няма идея, няма проекти, а у нас още повече.
проф. Христина Вучева: Има сфери в бюджета, които получават далеч над средната заплата. Различна е картината. Хората, които работят в театри, в култура, те са много изостанали, другите не са чак толкова за жалене. И в сферата на социалните услуги също. За полицията. Не бива непрекъснато да се акцентира единствено и само върху тези сфери на бюджета. Ще има такова увеличение, както беше обявено. Трудно е да се каже дали е достатъчно. Трябва да се съобразяват равнища...Много късно и формално се представя бюджета.
Мика Зайкова: Всяка година ние правим едно и също. Бюджетът се представя в последния момент и няма време за дебат, за поправки и накрая, това, което напише Влади Горанов. Много ли е, малко ли е? Не съм склонна да се съглася с проф. Вучева, защото доста години в бюджетната сфера въобще заплатите не са пипани, особено в администрацията, в социалната сфера. Ако погледнете заплатите на хората, работещи с гражданите в бюрата по труда, ще видите, че нещата там не са добри. 78% от хората в България получават по-малко от средната работна заплата.
проф. Христина Вучева: Това е вярно. Няма никаква гаранция, че точно тези групи, за които сега говорим, ще получат някакво увеличение. Нямаме разчети.
Мика Зайкова: Има страхотен дисбаланс на регионално равнище. Ако в София средната работна заплата е 1300 лв., във Видин е два пъти и половина по-ниска.
проф. Христина Вучева: Пак повтарям няма никаква гаранция, че ще има такава идея да се увеличат доходите точно на тези, които са под средната.
Мика Зайкова: Работещите бедни в България, които през 2015 г. са били 7,8% от тези, които работят, сега са 11,9%. Няма гаранция за хората. От времето на Дянков нещата не вървят добре. Изпълнителните агенции, такива важни структури - те имат не само недостиг на персонал, не получават и особено високи заплати, а там е възможна корупционна практика.
проф. Христина Вучева: На този етап без да е представена политика на доходите. Няма обявена, а трябваше да бъде направена много преди да се конструира целия бюджет. Много преди ние да обсъждаме дали тези 700 млн. са важни. Бюджетът не може да направи всичко за всички по отношение на заплатите. Политиката на дохода е да изчистим отделните групи хора, които са заети и получават пари чрез бюджета. Дали тези хора, които сега взимат 500 лв. ще получат нещо. Какво ще получат хората в оркестри? У нас дори няма данни за средна работна заплата. Трябва да има политика.
Мика Зайкова: Това, което се представя за политика по доходите, не е такава. Там няма политики.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тази вечер „В кадър“: Кой е срещу теб в Мрежата?
Тази вечер „В кадър“: Кой е срещу теб в Мрежата?
Журналисти излязоха на протест в защита на свободното слово
Журналисти излязоха на протест в защита на свободното слово