НОВИНИ

Уасаби вече се произвежда и в Исландия

Растението уасаби, което е типично за Япония вече се среща и в Исландия. Местни земеделци отглеждат уасаби, което спокойно вирее на островната държава. Ресторантите в Исландия също започнаха да се снабдяват с него.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
07:30, 27.10.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Какво би те подтикнало да отглеждаш растение, за което знаеш, че се среща само в Япония? Най-вероятно близките атмосферни условия между Исландия и страната на изгряващото слънце. Или любовта към морската храна, за която една от най-подходящите подправки е именно уасаби.

За предприемачите от Исландия най-важно е желанието и именно тези полета с уасаби са доказателство, че с желание може да се постигне всичко. Йохан Хансен и Рагнар Тамасон вдигат завесата и около една от най-големите заблуди за растението, което е типично за Япония.

Йохан Хансен, собственик на Йурт Хидропоникс: Това, което хората масово наричат уасаби, всъщност съдържа много малко уасаби. Смятам, че е около 2 процента уасаби и повече хрян, горчица и оцветител. Послевкусът на истинското уасаби е по-сладък, не люти толкова и няма вкус на горчица. Цялото растение е ядливо и много от листата и стъблата влизат в употреба. Могат да бъдат използвани за много продукти като шоколад, а в Япония дори варят зелена уасаби бира.

В ресторантите в Исландия и ресторантите от най-висока категория, тези, които имат звезди Мишлен, все повече започват да използват уасаби, което се отглежда в Исландия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Невролог: Зимната смяна на времето ни прави по-отпочинали
Невролог: Зимната смяна на времето ни прави по-отпочинали
Председателят на КЗП: Прави се проверка по случая със SMS-те, искащи пари
Председателят на КЗП: Прави се проверка по случая със SMS-те, искащи пари