НОВИНИ

Партията на Макрон печели над 300 места от общо 577

Убедителна победа за партията на френския президент Еманюел Макрон на парламентарните избори в страната. "Република Напред" печели повече от половина места в Националната асамблея.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
11:23, 19.06.2017 (обновена)
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Партията на Макрон печели над 300 места от общо 577. Победата на президента ще му помогне да прокара законодателните реформи, които според него ще се борят с корупцията по високите етажи на властта.

Катрин Барбау, президент на движение "Напред": За първи път в историята на Петата република ще има огромна промяна в Националната асамблея. Ще има повече млади, силни професионалисти, доброволци и политически опит. Над всичко обаче аз съм много доволна, че ще има най-голямо представяне на жени в Националната асамблея.

Най-големите губещи са социалистите - годините на тяхното управление се оказаха белязани от висока безработица, отлагани реформи и терористични нападения. Според екзит пол проучванията от почти 300 места те слизат на 49 места.

Жан-Люк Меланшон, "Френска крайнолява партия": От наша гледна точка това мнозинство, което се формира в Националната асамблея не е легитимно и не може да не може да направи този социален преврат, който иска, а ще унищожи работещите хора.


;

Традиционната десница "Републиканците" събират 125 места. Крайната левица, която води кампания на атаки срещу социалистите, ще има общо 30 депутати. Националистите на Марин льо Пен претърпяха огромна загуба като събират едва 8 депутати.

Марин льо Пен, лидер на "Национален фронт": Въпреки че Макрон има голямо мнозинство в парламента, той трябва да знае, че идеите му са подкрепени от малцинство в страната. Французите няма да подкрепят опитите му да отслаби нацията.

Избирателната активност на парламентарните избори бе изключително ниска и надхвърли едва 44 процента.

Жан-Люк Меланшон, "Френска крайнолява партия": От наша гледна точка това мнозинство, което се формира в Националната асамблея не е легитимно и не може да направи този социален преврат, който иска, а ще унищожи работещите хора.

Пътят за исканите реформи от Макрон е открит. Предстоят 6 реформи само за първите 18 месеца, предаде кореспондентът на БНР Юлия Талева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Португалия очаква чуждестранна помощ за справяне с горските пожари
Португалия очаква чуждестранна помощ за справяне с горските пожари
Пръскат срещу комари по поречието на Марица
Пръскат срещу комари по поречието на Марица