НОВИНИ

Убиха косовския сръбски политик Оливер Иванович

Известният косовски сръбски политик Оливер Иванович бе убит днес в Косовска Митровица, предадоха световните агенции, като се позовават на сръбски медии. Според данните, неизвестни нападатели са открили огън по 64-годишния Иванович пред офисите на неговото движение.

bnt avatar logo
от БТА
13:03, 16.01.2018
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Покушението е било извършено, докато политикът е влизал в сградата, в която се намира неговото движение (Гражданска инициатива "Свобода, демокрация, истина").

Директорът на болницата в Косовска Митровица Милан Иванович потвърди смъртта на Оливер Иванович.

"За съжаление Иванович почина от нанесените му рани", заяви лекарят, като добави, че не е било възможно политикът да бъде спасен, тъй като е получил множество наранявания. Изглежда той е починал на място.

"В момента знаем, че той е бил прострелян пет пъти. Той веднага е бил приет в болница, лекарите опитаха да го спасят, но усилията бяха безполезни", съобщи пред в. "Блиц" адвокатът на Иванович - Небойша Влаич, информира ТАСС.

Косовската полиция потвърди факта за покушението, като добави, че е предприета операция за издирване на нападателите.

В момента около сградата, в която се намира движението, се събират тълпи от хора, полицията отцепва района. Оливер Иванович бе един от най-влиятелните лидери на косовските сърби.


;

Оливер Иванович е бил заместник-министър в министерството по въпросите за Косово в правителството на Сърбия. Бил е в затвора от януари 2014 г. по обвинение във военни престъпления спрямо етническото албанско население в Косово през 1999 и 2000-та година, посочва ТАСС.

През август 2015 г. Иванович обяви гладна стачка и заради влошеното му здравословно състояние бе преместен от затвора в болница.

На 21 януари 2016 г. той бе осъден на девет години затвор по обвинения във военни престъпления, извършени срещу косовски албанци през 1999 г. През февруари 2017 г. присъдата бе отменена и започна нов съдебен процес. Иванович бе поставен под домашен арест, а от април 2017 г. той получи разрешение да се защитава в съда, намирайки се на свобода.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тимерманс: Върховенството на закона навсякъде в ЕС не е въпрос на избор
Тимерманс: Върховенството на закона навсякъде в ЕС не е въпрос на избор
Близо 352 млн. лв. са приходите от винетки през 2017 г.
Близо 352 млн. лв. са приходите от винетки през 2017 г.