НОВИНИ

Убиха руския посланик в Турция

Руският посланик в Анкара Андрей Карлов почина, след като бе прострелян на изложба в столицата Анкара. За смъртта на Карлов официално съобщи представителят на руското външно министерство Мария Захарова.

bnt avatar logo
от БНТ
18:30, 19.12.2016 (обновена)
Чете се за: 01:06 мин.
По света


Ал Джазира цитира турския вътрешен министър, според който при нападението има трима ранени и те са откарани в болница.

Нападателят на Андрей Карлов е неутрализиран.

Андрей Карлов е посланик в Турция от юли 2013 година. Преди това е работил в Южна Корея. Фотоизложбата, на която беше прострелян е със заглавие" Русия през очите на турците ". Според турският вестник Хюриет нападателят на Андрей Карлов е бил само един.

Турските медии предадоха, че посланикът е бил прострелян в гръб от мъж, облечен в черно. Нападателят после е стрелял във въздуха. Последвала е незабавна полицейска акция. Според очевидци престрелката е продължила около 25 минути и са се чули 15-20 изстрела. Нападателят е говорил на и на турски, и на арабски и свидетели казват, че думите му били " Аз няма да изляза жив оттук, не ме доближавайте!". "Ние умираме в Алепо, вие умирате тук !" Убиецът на руския посланик в Анкара е бил уволнен от турската полиция в рамките на разследването на опита за преврат в Турция на 15 юли като участник в терористична организация.

На откриването на изложбата, където е прострелян руския посланик е имало около 100 души. Сред тях е бил и фотограф на вестник "Хюрриет", който е заснел покушението. Според турското издание нападателят на Андрей Карлов е бил само един и е убит. Турските медии цитират руски източници, според които убиецът е радикален ислямист.

Посланикът бе откаран в болница с тежки огнестрелни рани, където след това е починал. Очевидци отбелязват, че нападателят е скъсал няколко снимки от галерията. Той е влязъл представяйки се за полицай.

Политическите нападатели отбелязват, че нападението е направено ден преди турския външен министър да отпътува за Москва за разговор относно положението в Сирия. Срещата ще се състои въпреки убийството.

Путин е изслушал доклада за починалият посланик в Турция. Русия квалифицира убийство на посланика като терористичен акт и се надяват турските власти да открият и накажат виновните. Въпросът ще бъде представен на членовете на Съвета за сигурност на световната организация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предколедни стачки във Великобритания
Предколедни стачки във Великобритания
Витлеем е готов да посрещне туристи за празниците
Витлеем е готов да посрещне туристи за празниците