НОВИНИ

Убиха словашки разследващ журналист и приятелката му

27-годишният разследващ репортер на информационния сайт Актуалити - Ян Куцияк, както и приятелката му, са открити мъртви в дома им край Братислава. Според полицията става дума за убийство и най-вероятният мотив за престъплението е работата на журналиста.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:59, 26.02.2018
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Ян и приятелката му са открити с огнестрелни рани в събота, след сигнал на обезпокоени роднини, че не могат да се свържат с тях. Телата са намерени в дома на репортера в градчето Велка Маца, което се намира на около 65 км от словашката столица Братислава.

Тибор Гашпар, говорител на полицията: Първо искам да потвърдя, че става дума за двойно предумишлено убийство. За първи път в историята на Словакия жертва на престъпление е журналист.

Според първоначалната информация убийството е извършено в периода 22-25 февруари от професионални килъри.

Тибор Гашпар, говорител на полицията: От информацията, с която разполагаме, изглежда, че най-вероятната версия за мотива за престъплението е работата на журналиста, неговите разследвания.

Шокирани и смаяни сме от новината за убийството на Ян - така реагираха колегите му от сайта Актуалити. Повечето от разследванията на Ян Куцияк са за данъчни измами, в които са замесени бизнесмени с връзки в управляващата в Словакия партия и други политици. Бил е заплашван. Главният редактор на изданието отказа да разкрие по какво е работел Куцияк. Последната публикация на Ян е от 9 февруари и е за схеми на местен бизнесмен за укриване на данъци. Същият е заплашвал Куцияк преди година основно заради негова статия.

Словашките лидери осъдиха убийството. Премиерът Робърт Фицо свика извънредна среща с участието на вътрешния министър и главния прокурор и заяви, че ако се докаже, че смъртта на разследващия репортер е свързана с журналистическата му работа, това ще бъде "безпрецедентна атака срещу свободата на словото и демокрацията в Словакия".

За последните пет месеца това е второто убийство на разследващ репортер в ЕС. През октомври миналата година малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция беше взривена в автомобила си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Твърдение за химическа атака в Сирия и предстоящо примирие
Твърдение за химическа атака в Сирия и предстоящо примирие
271 млн. лева са общите задължения на НЗОК към чужди фондове
271 млн. лева са общите задължения на НЗОК към чужди фондове