Събрани от споделения Път на познанието за Изтока учени, дипломати, студенти, почетоха паметта на проф. Александър Федотов на церемония за откриване на бюст и паметна плоча на световноизвестния наш изтоковед. Това стана в предверието на нашата ориенталистика в Алма матер - Центъра за източни езици и култура.

София

Преди година си тръгна внезапно, този път от този свят. Но Саша, както го наричаха всички, и колеги, и студенти, е от хората, които остават. Не може да отсъства, казват тук в Центъра. Продължава да осмисля нашата Алма матер. Да бъде наш безпогрешен компас - академичен, морален, естетически.

"Цяла Азия в сърцето ми" - на именития учен и любимия преподавател. Това пише на паметната плоча.

Проф. Анастас Герджиков: Любим...

Освен генетичното си умение да прониква и разгадава в мъдростта и посланията на хората от Изтока, оставени ни сигурно, за да оцелеем, професор Александър Федотов е човек с вродена необходимост и умение да предава това на другите. И възпита поколения наши ориенталисти, някои от тях известни вече по света.

Тук са повече от 20 посланици на държавите от Изтока, а също и посланичките на Аржентина и Куба. Защото проф. Александър Федотов, с невероятния си вселенски заряд, свързва университета и всички нас, които го познават, с целия свят и днес.