НОВИНИ

Изследват с какво е била пълна тракийската амфора на 3 000 години

Какъв е бил най-ценният дар към боговете на траките за здраве и плодородие? Екипът ни успя да се докосне до откривателството на учените. Още през лятото, когато в светилището на Глухите камъни археолозите разкриха голяма и красива амфора, невиждан до сега образец на букел керамика. А сега и в лабораториите на химиците, които успяха да анализират с какво е била пълна амфората преди 3000 години.

Мария Чернева
от Мария Чернева
12:41, 12.02.2017
5070
Чете се за: 03:37 мин.
Новини от миналото

Тя вече е реставрирана и сега ще блесне с цялата си красота. Археолозите я откриха лятото, в светилището на Глухите камъни. Не бяха откривали толкова голям съд от букел керамика. От времето на Троянската война, когато траките са почитали своите божества, изпълнявали са сложни ритуали за здраве и плодородие, правели са жертвоприношения, оставяли са дарове.

доц. д-р Георги Нехризов - Национален археологически институт и музей, БАН - Много сме доволни, не очаквахме, че ще бъде толкова красива. Няма такава досега откривана. вероятно в периода 11-10 век пр хр. Като рядкото е апликираната украса - много рядко се среща. Бели камъчета, които са прилепени със смола. Вижда се смолата, която е съхранена. Изключително луксозен, много прецизно изработен съд - със сигурност от професионалист, от ателие.

Самата амфората е скъп дар, но със сигурност е била оставена пълна. С нещо също толкова скъпо и важно. Пръстта на дъното ѝ има червеникав цвят.

доц.Нехизов - Очакваме да е вино.

Тежката дума, обаче имат химиците. Част от пръстта отива за анализ в института по органична химия.

д-р Деница Пантелеева - структурен анализ, институт по органична химия, БАН - Изгледа амбициозна задача, тъй като това е находка на значителен брой години, а пък с времето органичните съединения търпят разрушения. Действително се вижда, че е по-различна, като че ли червеникава на цвят.
М. Ч. Може би вино?
д-р Деница Пантелеева - Може

Измерена и фино стрита, пръстта се залива с хлороформ - разтворител, който след няколко часа непрекъснато разбъркване ще извлече всички органични вещества там, По-късно с вакуумно изпаряване екстрактът се концентира и вече е готов за инфрачервения спектрометър.

М. Ч. - Всяко органично вещество си има съответния спектър?
д-р Деница Пантелеева - Който е строго характерен за него.
М. Ч. - Нещо като пръстовите отпечатъци?
д-р Деница Пантелеева - Да.

Спектрометърът дава резултат веднага. Графиката му, обаче, е далеч от тази на танините във виното.

д-р Деница Пантелеева - Спектърът показва абсолютно категорично наличието на растително масло.

Затова започва сравнение с колекцията от растителни масла - от ореховото до зехтина.

д-р Деница Пантелеева - Повече прилича на зехтина, ако не зехтин, то някакво сходно по състав. Тук тази област където има разцепване на ивичките - това пък е характерна особеност за восъците.

Изглежда зехтинът, а не виното, е бил по-ценният дар преди повече от 3000 години. Дар, който е трябвало да измоли здраве за много хора, ако съдим по откритите фигурки наблизо. Останали следи, по които днес се опитваме да четем миналото.

Амфората, заедно с други вълнуващи находки от лятото на 2016 г., ще бъдат показани на 14 февруари в Националния археологически музей.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекари предупреждават за нова грипна вълна в Пловдив
Лекари предупреждават за нова грипна вълна в Пловдив
Такситата в София няма да поскъпват заради новия данък
Такситата в София няма да поскъпват заради новия данък