НОВИНИ

Учени обсъждат ролята на Охридската архиепископия

Международна научна конференция, посветена на 1000 години от учредяването на Охридската архиепископия, се провежда в столицата. Организатори са Македонският научен институт и Софийският университет "Свети Климент Охридски".

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:08, 10.05.2019
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Преди 10 века византийският император Василий Втори понижава българската патриаршия в архиепископия, но запазва правата и територията й, както са били при царете Петър и Самуил. Тя става автокефална - независима. Седалището ѝ е в последната българска столица Охрид.

Доц. Георги Николов, зам.-декан на Историческия факултет в СУ "Св. Климент Охридски": Един духовен пояс на българите главно в югозападните български земи и тази църква е била тяхна опора.

Българската църква съществува до 1767 година.

;
Доц. Александър Гребенаров, председател на Македонския научен институт: Българската Охридска архиепископия по-късно, след няколко века, всъщност неин продължител е Българската екзархия.

В продължение на два дни в дискусията за ролята на Охридската архиепископия в българската история ще се включат учени от Германия, Сърбия, Гърция, Полша и Северна Македония. Като крачка към предоляване на различията ще бъде издаден и сборник с докладите на учените, който ще бъде представен в Северна Македония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Монтират нови сирени в Стара Загора и Гълъбово
Монтират нови сирени в Стара Загора и Гълъбово
Съдът остави в ареста задържаните за фиктивните бракове
Съдът остави в ареста задържаните за фиктивните бракове