НОВИНИ

Учени разкриха подробности за миналото на Гренландия

В рамките на две отделни изследвания американски и британски учени изясниха подробности, свързани с историята на Гренландия - най-големия остров на планетата, съобщи Лента. В рамките на едното от тях били открити изотопи на химични елементи, които под въздействието на космически лъчи възникнали в скали, намерени под ледената покривка на острова.

bnt avatar logo
от БТА
10:13, 12.12.2016
Чете се за: 00:33 мин.
Още
учени разкриха подробности миналото гренландия

Събраните от специалистите данни свидетелстват, че поне веднъж през плейстоцена - геоложка епоха, започнала преди 2,6 милиона години и приключила преди 11,7 хиляди години, почти на цялата територия на Гренландия не е имало лед.

Учените не изключват възможността да е имало няколко периода в историята на Гренландия, през които на цялата й територия липсвал лед. По мнението на авторите на изследването, тези периоди са били с продължителност около 280 хиляди години.

В рамките на второто изследване били открити отлагания, които в резултат на ерозия във вътрешността на острова се оказали на брега му. Получените резултати противоречат на тези от първото изследване и показват, че лед никога не е липсвал на цялата територия на Гренландия. Все пак е имало периоди, през които значителна част от територията ѝ не е била покрита с лед.

Данните от двете изследвания са събрани в Източна Гренландия, а това навежда на мисълта, че в миналото в тази част на острова е имало по-малко лед, отколкото там се наблюдава днес. Резултатите от двете изследвания са публикувани в сп. "Нейчър".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова дари на пострадалите в Хитрино 550 ваучера за храна
Мая Манолова дари на пострадалите в Хитрино 550 ваучера за храна
​Продължава изплащането на помощта от 325 лева​ на пострадалите в Хитрино
​Продължава изплащането на помощта от 325 лева​ на пострадалите в Хитрино