НОВИНИ

Учени разкриха убийството на Ричард Трети

Учени влязоха в ролята на криминолози, за да разкрият убийство от преди 500 години. Убитият е последният крал на Англия, който е съсечен на бойното поле. А как беше разкрита тайната на Ричард Трети е един от най-вълнуващите сюжети, който днес представи Софийския фестивал на науката. С ръководителката на изследователския проект д-р Тури Кинг разговаря Мария Чернева.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:33, 13.05.2016
Чете се за: 01:26 мин.
Още

вероятното приключение на д-р Тури Кинг започва преди 4 години, когато екип от историци, археолози, антрополози и генетици от Лестърския университет решават да потърсят останките на Ричард Трети. Манастирът, в който се знае че е погребан, отдавна не съществува, върху него има цял квартал. Освен пространството на един паркинг. И въпреки малката вероятност, рискували и успели. И току-що разкрит, веднага разбрали, че това може би е той.

М. Ч. - Това е точна реплика на скелета, така ли?
д-р Тури Кинг - р-л на изследователския екип - Да, това е 3D принтирана реплика.
М. Ч. -
Защо още преди анализите решихте, че това може би е Ричард?
д-р Тури Кинг - Защото го намираме в църквата Грейфлаярс, където знаем, че е погребан. Знаехме че е умрял на 32 години, а скелетът е на мъж, който е голе долу на 32-34, знаехме, че е имал гръбначно изкривяване и тук той ясно се вижда. И по скелета личат множество травми от битка.
М. Ч. -
А каква е причината за смъртта му?
д-р Тури Кинг - Той има 12 тежки рани по тялото си, 9 са по главата му. Тук можете да видите, че в дъното на черепа му има две големи дупки. Едната смятаме, че е от съсичане със сабя. Но това не го е убило и затова вероятно е нанесен и вторият удар,. Той е проникнал по-навътре в мозъка и е смъртта е била моментална.

По-късно радиовъглеродното изследване потвърждава и годината на убийството - 1485 година. Остава и последното доказателство - ДНК анализа.

М. Ч. - От къде изолирахте ДНК?
д-р Тури Кинг -
От зъбите, от кътниците. Те са големи и по-лесно се изолира ДНК от зъбната пулпа.
М. Ч. -
Значи ви трябват здрави зъби!
д-р Тури Кинг - Ричард имаше няколко кариеса, но това слава богу не ни е попречи. Трябваше обаче, ДНК на негови роднини по права линия. Успяхме да намерим двама по майчина линия и изолирахме минохондриална ДНК. И тук получихме пълно съвпадение. Проблем обаче, беше с У хромозомата. Маркер за родство по бащина линия. Там няма съвпадение. Което означава, че биологичния баща на Ричард е друг. Но като съберем всички доказателства, вероятността това да е Ричард трети стана 99,9999 процента.

А това хвърля сериозна сянка върху достоверността на образа описан от Шекспир, според който кралят е гърбав, зъл и жесток. Няма гърбица, а изкривяването му е странично. ДНК анализът коригира и образът от двата известни потрета на Ричард, които обаче са правени след смъртта му по устно описание.

д-р Тури Кинг - Според ДНК, Ричард е имал сини очи и светла коса. Така че този портрет е по-близо до него.

Реконструкцията по черепа също потвърждава този образ. А цялата история се явява неоспорима улика, колко вълнуващ може да е животът на учените днес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тревога заради разлята киселина в ж.к. Дружба
Тревога заради разлята киселина в ж.к. "Дружба"
Иновативно младежко експо в Русе
Иновативно младежко експо в Русе