Националното военноморско учение „Бриз 2017“ навлезе в заключителния си етап. Днес беше денят, определен за VIP присъствие на учението като част от по-мащабното „Сайбър гардиън“. Военните демонстрации в открити води бяха наблюдавани от президента Румен Радев и министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

След церемонията по посрещането му, президентът Румен Радев се качи на борда на фрегата „Дръзки“, за да наблюдава операциите. Военните демонстрации започнаха с противодействие на терористична група, завладяла кораб и ликвидиране на пожар на търговски кораб на пристанище.

Румен Радев, президент на Република България:
"Доволен съм от това, че се привличат все повече граждански институции и служби, които да отработват различни елементи на взаймодействие с Военноморските сили, а също така разбира се и оперативната съвместимост с нашите партньори."

В учението бяха демонстрирани още противодействие на нелегален трафик на мигранти по море и спасяване на бедстващи хора, отразяване на атаките на въздушен противник, атака на подводница от кораб с противоподводни бомби и стрелба по въздушна цел.

Контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили:
"За пореден път българските военни моряци показаха своя професионализъм. Доволен съм от това, което беше демонстрирано. Все пак нека да кажем, че ще има още два дни на море, които ще бъдат уплътнени максимално."

В учението участват над 20 бойни и спомагателни кораби и катери, една подводница, четири самолета, два вертолета и над 1700 военнослужещи от българските военноморски сили и партньорите в Алианса. „Бриз 2017“ ще приключи на 23 юли.