Необичаен урок по памет в българско училище. Ученици и техният преподавател по изобразително изкуство заедно преобразяват Средното училище "Св. Климент Охридски" в Костенец. Талантът и въображението им превръщат празните коридори в стенописи, а кабинетите по всеки предмет са тематично изрисувани.

Стените преобръщат представите за училище, защото образите по тях са част от уроците. Великите владетели и важните дати връщат към историята, а разсеяният поглед в тавана се оказва поглед към звездите. Скоро в коридора между кабинетите по химия и физика, ще научим и формулата на шоколада. Промяната започва преди повече от 30 години от един учител по изобразително изкуство.

Борис Котларов, преподавател по изобразително изкуство: Вашето мнение е важно! Аз само ще ви помагам. И тъй като отдолу ще имаме Бога на Слънцето, нека отгоре да бъдат витражи!
Мартина Доинска: Айнщайн, обаче изплезен и рошав.

Заради възможността да рисуват мечтите си, учениците прекарват тук и ваканциите.

Анна Николова: Космонавтът играе роля на творец, а останалата част от картината е въображението, което е много голямо и много дълбоко. Това е нашата планета, а в центъра е нашата държава България. Това е любовта към природата.
Захаринка Кусарова, директор на СУ "Св. Климент Охридски" - гр. Костенец: През годините съм подкрепяла, макар и някои по-налудничави идеи, защото смятам, че децата имат право да изразяват себе си.

Няма хубава или лоша, има истинска рисунка, смята учителят по изобразително изкуство Борис Котларов, за когото търпението и красотата са най-важният урок.

Борис Котларов, преподавател по изобразително изкуство: Стараят се, защото знаят, че това ще остане след тях. Запечатват миг от живота си, от емоциите си.
Стела Стоилова: Аз лично се чувствам много спокойна, когато ги гледам.
Ниа Маринова: По-хубав начин на учене, а не да вляза в някое училище и да ме потиска, че е толкова страшно и скучно.

Свободните пространства вече привършват, но не и новите идеи. Затова и промяната няма да има край.