НОВИНИ

Ученици на работа през лятната ваканция

Все повече ученици работят през лятната ваканция. В Пловдив са издадени над 400 разрешителни на работодатели, които са наели ученици под 18 години на трудов договор. Условията са по-специфични, а разрешението за работа трябва да е заверено от Инспекцията по труда. Това е причина голяма част от фирмите да не търсят ученици, въпреки липсата на кадри на пазара на труда.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
12:22, 25.08.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Учениците се наемат за летните месеци основно в сферата на ресторантьорството, услугите и търговията. Зад витрините за сладолед и басейните в Пловдив има доста младежи, които използват лятото, за да получат първите си заплати.

Красимира Събева: Исках да работя, за да ми е запълнено времето, като за първа работа да видя какво е, защото тепърва ще ми предстои да работя много. Трябваше ми медицинско, че съм здрава, защото работя с храна, трудова книжка.

Към тези документи работодателят трябва да има съгласие на родителите, оценка на риска, становище на службата по трудова медицина как дадената работа би се отразила на физическото и психическото здраве на ученика, както и длъжностна характеристика.

До момента в Пловдив са констатирани само четири нарушения, а преписките са изпратени към Районната прокуратура.

Атанас Чернаев - директор на Инспекция по труда - Пловдив: Такива нарушения са допускани и предходни години, това не е за първи път. Някъде поради незнание и най-вече поради нежелание.Друго нещо, за което се следи, е нощният труд, той е забранен, а за тези, които нямат навършени 16, е забранен трудът от 20 до 6 часа сутринта.

Това лято обаче няма открити подобни нарушения. Работодателите споделят, че заради големия набор от документи трудно наемат ученици под 18 години, но пък са на мнение, че те са най-мотивирани да докажат себе си и работят изключително старателно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За 11-та поредна година село Миндя стана столица на рока
За 11-та поредна година село Миндя стана столица на рока
Една година от катастрофата в Своге, отнела живота на 20 души
Една година от катастрофата в Своге, отнела живота на 20 души