Ученици от Средното училище „Св. Паисий Хилендарски" в Дупница са сред победителите на XX Национален конкурс за театър на испански език.Те спечелиха две престижни награди -за главна мъжка роля и за режисура. Тази година участваха училищни театри от 17 гимназии в страната, в които се изучава испански език.

Дупница

Младите театрали представиха комедията „Островът Баратария“ - това е името на несъществуващия остров от романа на Сервантес „Дон Кихот де Ла Манча". Всъщност и героите на Алехандро Касона - автор на пиесата, са прочутите Дон Кихот и Санчо Панса.

Деветокласникът Цветомир Павлов спечели голямата награда за мъжка роля за превъплъщението си в образа на оръженосеца на знаменития идалго.

Цветомир Павлов: Мисля че наградата ми е заслужена защото се представихме много добре и благодарение на всички, ако другите бяха объркали нямаше да се справя и аз.

Театралното изкуство те са изучавали с Ана Хуанас Агилар, която от 2 години преподава испански език в училището.Тя е отличена с приз за най-добра режисура на постановката.

Ана Хуанас Агилар, преподавател по испански език: Журито беше изненадано,че една група ученици от 9-и клас успя да представи толкова добро произведение. Свободата в сценичното поведението, каквато постигна Цветомир в ролята на Санчо Панса, както и реквизитът впечатли публиката.

Младите театрали участват в Националния конкурс за училищен театър на испански език още от неговото създаване преди около 15 години. Винаги се връщат с награда в някоя от категориите. Училището има три първи награди от този конкурс.