В Деня на народните будители петима учители от Русе получиха наградата „Посланик на свободния дух в моето училище“. Те бяха избрани от учениците си, които ги наричат „съвременни будители“ и „истински вдъхновители“. Конкурсът се организира за четвърта година от фондацията „Русе – град на свободния дух“.

Русе

Снежана Трифонова – един от петимата наградени учители, които не можа да сдържи сълзите си днес, когато разбра колко я обичат учениците ѝ. Тя преподава математика вече 33 години и откровено споделя, че за секунда не е спирала да обича професията си. За разлика от много свои колеги, се чувства спокойна и напълно удовлетворена. Успява да въодушеви и учениците си и ги води с ум и сърце по пътя на тази трудна наука.

Снежана Трифонова – учител по математика в ОУ „Иван Вазов“ – Русе
„За мен моята професия е прекрасна, аз се чувствам прекрасно, ходя на училище с удоволствие, провеждам часовете си спокойна. Наградите са нещо хубаво, но аз ги получавам всеки ден – с това, че децата са си написали вярно домашното, че разбират какво говорим – това ми е наградата.“

Тя е съвременен будител за децата, защото обяснява разбираемо и се държи с тях като с големи и талантливи хора. Често бяга и от клишето. Например: говори на учениците си за бандата на отрицателните числа или пък казва, че Дядо Коледа е пред скобата, а влезе ли вътре, раздава подаръци. А истинското винаги остава, споделя още тя.

Снежана Трифонова – учител по математика в ОУ „Иван Вазов“ – Русе
„За мен остава това, че съм българка, че обичам да работя това, което работя, че обичам децата и правя това, което умея.“

И обещава да не спира. Защото всички деца имат нужда от вдъхновител, който, освен да ги въведе в света на науката, да прегърне и сърцата им.