Ученици от русенско училище направиха прототип на електровелосипед

Четирима младежи от русенското училище „Възраждане“ създадоха прототип на електрически велосипед, който може да се използва многократно в градски условия. Колелото е плод на техните усилия да намалят замърсяването на околната среда като създадат екологично средство за придвижване.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Виолета Никифорова
преди 2 години
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Запознайте се с Милена, Свилен, Стефан и Венци. Ученици от 11 клас. Свързва ги обаче и идеята да създадат нещо полезно, което служи не само на тях. Младите изобретатели се събират и създават модел на електрическо колело със система за автоматично заключване и възможност за проследяване на местоположението чрез мобилно приложение на телефона.

Милена Петкова: „Самият проект започнахме да го работим преди една година. Със Свилен ни хрумна идеята за екоколело. Включихме Стефан и Венци - те започнаха да се занимават със мобилното приложение.”

Рамката на велосипеда е осигурена от български производител и дадена на отбора за научни цели. Към колелото непрекъснато се добавят нови компоненти.

Свилен Тодоров: „Колелото е задвижвано от динамо. Има слънчева батерия, която може да бъде използвана за захранване на електрическия мотор, лампите му, джипиеса му и дори „бисквитката“, която ще му дава интернет.“

Колелото ще може да се взема от всеки желаещ от зарядна станция, за да се придвижи до определено място. То ще бъде оставяно на подобна стоянка и ще чака следващия си клиент.

Свилен Тодоров: „Нашият велосипед ще може да бъде употребяван от всички. В момента, в който някой си извади телефона и погледне къде се намира това колело, той може да дойде, да си го отключи и да тръгне нанякъде с него.“

Четиримата се надяват да намерят поддръжници и все повече хора да пожелаят да ползват алтернативния им начин за придвижване.

Предложения за "Събитие на седмицата" - 24 февруари - 1 март
Минали анкети
Топ 24
Най-четени