НОВИНИ

Ученици от столична гимназия шият бални тоалети за деца без родители

Ученици от столичната гимназия по облекло "Княгиня Мария Луиза" шият тоалети за абитуриенти, лишени от родителска грижа. В рамките на социалната инициатива "Мечтаната дреха" за бала ще получат 11 младежи от София и областта. По данни на Агенцията за социално подпомагане тази година средно образование завършват около 130 младежи без родители.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
12:30, 15.04.2018
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

През миналата година двама учители от гимназията по облекло предложили на учениците от горния курс да участват в социална инициатива. Така се родила идеята да се шият бални тоалети за младежи без родители. Предложили я тогавашните абитуриенти, а сегашните решили да продължат инициативата.

Александър Гергинов - учител в ПГ по облекло "Княгина Мария Луиза": "Частично училището подкрепа тази инициатива, както и МОН. И доброжелатели, които финаннсират частично материалите.

Ана-Мария участва в проекта за втори път. Загубила родителите си на 12 години и живяла в институции От около година е пълнолетна и се бори с живота сама. Учи индивидуално, защото работи. Парите, които получава обаче, няма да и стигнат за балния тоалет. Проектът, в който участва, ще й помогне да облече "мечтаната дреха" на бала.

Анна-Мария Лазарова: "Просто бала в днешно време е нещо което не всеки човек може да си позволи независимо дали е дете без родители или не

Кой щеше да ви помогне ако я нямаше тази инициатива?

Най-вероятно нямаше да отида на бала. ".

Анна- Мария помогнала на съучениците да се свържат със социалните институции и да намерят и други абитуренти без родители, на които да помогнат. Повечето от тях са извън София. Младежите ги посетили, за да вземат мерки. От февруари започнали сами да шият 3-те рокли двата гащеризона, които си поръчали момичетата.

Ралица Георгиева - учител в ПГ по облекло "Княгиня Мария Луиза": "Жертваме време, жертваме средства, жертваме усилия в името на доброто. Всичко сме обединени за една добра кауза."
Анна Рангелова - ученик в ПГ по облекло "Княгиня Мария Луиза": "Чувствеам се добре, че мога с това, което правя и това, което най-малкото още уча да помогна на други хора."

В училището нямат условия за шиене на мъжки дрехи, но учениците се свързали с фирма, която ще дари 6 костюма. Намерили и спонсори, от които младежите без родители ще получат бижута и обувки. Предават опита си и на по-малките ученици, които ще продължат проекта и през следващата учебна година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Асад е дал висока оценка на съветското оръжие след ударите по Сирия
Асад е дал висока оценка на съветското оръжие след ударите по Сирия
Започва шестият сезон на „България от край до край“
Започва шестият сезон на „България от край до край“