НОВИНИ

Ученици протестираха срещу ромските стипендии

Ученици от София излязоха на протест пред министерството на образованието срещу ромските стипендии. Деветокласници от Софийската математическа гимназия не са съгласни с идеята само ромските деца да получават стипендии за успех над 3.50. Те смятат тази стипендия за дискриминационна, защото 60% плащат ромски фондации, а 40 са от държавата. Именно тези 40% държавно участие, според младите математици, трябва да бъдат разпределени по равно между всички ученици за допълнителна помощ при обучението.

Светлозара Лазарова
от Светлозара Лазарова
19:02, 28.10.2016
Чете се за: 00:49 мин.
Още

Според деветокласници от Математическата гимназия в София, учениците не трябва да бъдат разделяни на роми и на българи. Математиците смятат, че парите не трябва да се дават като стимул за учене.

Директорът на СМГ заяви, че протестът не се подкрепя от ръководството и от ученическия съвет. Според него, най-вероятната причина за недоволството се корени в по-ниските стипендии за отличен успех в елитните училища, заради голямата конкуренция.

Антони Стоянов - директор СМГ: "Първият срок с отличен 5.83 - дотам получаваха стипендии, която сума беше 30 лв. Вторият срок не стигнаха парите и вече стана на 25 лв.
;

Протестиращите ученици бяха приети от заместник-министъра на образованието и науката - Диан Стаматов, който заяви, че са коментирали най-вече социалната подкрепа, която държавата трябва да оказва на всички гимназисти, като нивото на успеха за ромската стипендия е ориентировъчно.

Диян Стаматов - заместник-министър на образованието и науката: "Ние сме поставили долна граница 3.50, но най-вероятно стипендията ще бъде получена от ученици с много по-голям успех 4.50-5.00.

Според Диян Стаматов за следващата година са предвидени 80 000 стипендии за надарени ученици и за социални потребности. Средствата, които министерството осигурява за ромския проект, ще бъдат само за обучаване на ментори, които да помагат и следят за развитието на ромските ученици. Учениците приемат тази идея с особено мнение.

Менторите, които ще участват в програмата, ще преминат през платено от МОН обучение от международни специалисти и ще получат 1000 евро за двете години, в които ще тече програмата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премахват въздушни кабели в Благоевград
Премахват въздушни кабели в Благоевград
По-висока минимална работна заплата от следващата година
По-висока минимална работна заплата от следващата година