НОВИНИ

Българчета с четири медала от международната олимпиада по химия

Четири медала от международната олимпиада по химия спечелиха български ученици. Те се наредиха на почетната стълбица в надпревара с участници от над 80 държави. Отборът се е подготвял интензивно близо месец, като четиримата участници са избрани измежду най-добре класиралите се на Националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда.

bnt avatar logo
от БНТ
18:51, 02.08.2016
Чете се за: 00:32 мин.
Още

Българският отбор спечели четири бронзови медала от най-голямото състезание по химия в света. Участниците се изправиха срещу близо 300 състезатели. В продължение на три години, отборът се подготвя във високотехнологична олимпийска лаборатория по химия, което дава възможност на учениците да бъдат по-конкурентоспособни в експерименталния кръг на олимпиадата.

Интензивната подготовка се провежда в Химическия факултет на Софийския университет. На състезателите са възложени редица теоретични задачи, свързани с открития на грузински учени, наред с тематични за Грузия експерименти.

- Това е един огромен труд, който ние сме полагали години наред. Не става въпрос само за интензивната подготовка няколко месеца преди олимпиадата, става въпрос за трайни знания, които сме наслагвали доста време. Най-предизвикателни за нас бяха задачите да определим какво има в грузинската кухня, защо, на какви вещества се държи нейното разнообразие и нейният уникален вкус, и да изследваме полезните свойства на грузинската минерална вода.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двойно повече деца в благоевградската библиотека това лято
Двойно повече деца в благоевградската библиотека това лято
Конфискуваха 5 камиона с дървесина в Ловешко
Конфискуваха 5 камиона с дървесина в Ловешко